Kostymdraman, äventyrsfilmer och romantiska komedier utspelar sig inte sällan på ett brittiskt slott. Berättelser insvepta i en miljö av tinnar och torn tycks ha en oemotståndlig dragningskraft. Många av herresätena är dessutom möjliga att besöka, vissa går också att övernatta på.

På senare år är det kanske framför allt tv-serien "Downton Abbey" som har spridit slottsromantik i kvadrat. Byggnaden där historierna om den välbärgade familjen Crawley filmas heter i verkligheten Highclere Castle och ligger drygt tio mil väster om London. Marker på över 400 hektar, mäktiga cederträd och tjusiga utsmyckningsbyggnader omger godset.

Populär attraktion

Artikelbild

| I det formella middagsrummet står ett bord tillverkat kring år 1870. Drar man ut det får 30 personer plats att äta här.

Här har familjen Carnarvon bott i över 300 år. Den åttonde greven, George Herbert, ärvde titeln och nycklarna år 2001. I och med att tv-serien kablades ut över världen och fick miljontals tittare har den anrika platsen fått ett rejält uppsving. Den 13 september har långfilmen "Downton Abbey" premiär i Sverige, och det lär inte precis minska intresset.

Slott ger oss en möjlighet att resa tillbaka i tiden, säger Lady Carnarvon, författare till flera böcker om godset och gift med greven.

Mäktiga klenoder

Långt ifrån alla av de hundratals rummen är tillgängliga för besökare, det här är trots allt familjen Carnarvons hem, men några av de mest filmade utrymmena går att uppleva på plats, som rökrummet, biblioteket, middagssalen och musikrummet.

Artikelbild

| Salongen är centralt placerad och beskrivs som husets hjärta. Det är hit de omkringliggande rummen leder och det är härifrån den över 150 år gamla ektrappan vindlar sig upp till nästa våning.

Salongen är slottets hjärta. Det välvda taket sträcker sig 15 meter upp i skyn. Dekorationerna, skapade i gotisk stil, färdigställdes på 1860-talet. Det är i salongen tv-seriens tjänstefolk och överklassfamiljen träffas. Här läser man tidningen och snappar upp vad som pågår i huset.

Byggnaden i sig är viktig, men det är människorna som gör det till ett hem. Jag är fascinerad av hur min mans förfäder levde på slottet, liksom hur trädgårdsarbetarna försåg familjer på godset med mat under krigstiden, säger Lady Carnarvon.
Artikelbild

| Det finns över 5650 böcker i biblioteket, de tidigaste från 1500-talet. Biblioteket har använts för att diskutera politik och ta en drink före eller efter maten.

Kungliga gäster

Från första våningen sträcker sig den 150 år gamla ektrappan upp mot raden av sovrum som omger salongen. Ett av dem, Stanhope bedroom, inreddes för prinsen av Wales, senare kung Edward VII, som gästade under tre dagar år 1895. I tv-serien var det här den turkiske diplomaten dog av en hjärtattack och det var här Shirley MacLaines besvärliga svärmor checkade in.

Artikelbild

| “Highclere har alltid funnits på Storbritanniens turistkarta, men 'Downton Abbey' gav oss onekligen en internationell publik”, säger grevinnan, Lady Carnarvon.

Planera i tid

Besökare kan inte bo på Highclere, men däremot i närheten. The London Lodge – ett triumfbågeliknande valv byggt år 1793, utgör en port till godset. De små sidostugorna renoverades för några år sedan och kan nu ta emot gäster. För den som vill besöka slottet är det klokt att boka biljetter i förväg.

Artikelbild

| Michelle Dockery och Matthew Goode är tillbaka i sina roller som Lady Mary och Henry Talbot. "Downton Abbey" har svensk biopremiär den 13 september.

Verklighetens Downton Abbey

+ Har mellan 250–300 rum, varav 50–80 sovrum.

+ Har omkring 85 000 besökare årligen.

+ Ritades av den firade, viktorianska arkitekten Sir Charles Barry, som också var chefsarkitekt för parlamentsbyggnaden i London, Palace of Westminster. Första stenen lades år 1842.

+ Fungerade som militärsjukhus under fyra år när första världskriget rasade.

+ Har ett modernt kök. Det som syns i serien byggdes upp och filmades i en studio.

Källa: Highclere Castle.

4 storslagna brittiska slott

+ Castle Howard utanför York, är en storslagen 1700-talsherrgård som bland annat har varit spelplats för det brittiska dramat "En förlorad värld". Här finns konstsamlingar och ett magnifikt landskap.

+ Chatsworth House tillhör hertigparet av Devonshire. Här kan man se konst som spänner över 4 000 år och besöka ett 30-tal rum. Delar av Jane Austens "Stolthet och fördom" (2005) spelades in här.

+ Alnwick Castle, Northumberland, i nordöstra delen av England har en 700-årig historia. I de två första filmerna om Harry Potter förvandlades slottet till trollkarlsskolan Hogwarts. Två av Downton Abbeys julspecialer har filmats här.

+ Hartwell House, en timme från London, är sedan 30 år tillbaka ett hotell. Här kan man gå på spa, bo i personligt inredda rum och njuta av trädgårdar. Tidigt 1800-tal bodde den franske kungen, Ludvig XVIII, på slottet i fem år när han befann sig i exil.