– Vi fick ett uppdrag att göra program till två ugnar och standardisera arbetssättet, berättar Filippa Eklund.

De båda 19-åringarna har gått igenom gamla data, diskuterat med operatörer och sammanställt mängder med information för att hitta de bästa recepten.

– Som det varit förut har operatörerna kört mer utifrån hantverksskicklighet och erfarenhet. Nu har Filippa och Lovisa tagit fram färdiga recept som vi använder oss av. Det här är något vi tänkt på under lång tid, men inte haft tid och kraft att ta tag i själva. Att vi fick hit Filippa och Lovisa har varit ett ypperligt tillfälle att genomföra just det här uppdraget, förklarar handledaren Martin Pernehed.

Artikelbild

| Filippa Eklund och Lovisa Andersson har sett till att två ugnar (en syns i bakgrunden) på Gränges numera körs på ett jämnare och bättre sätt.

Det hela handlar om värmebehandling av aluminium i slutdelen av produktionen.

– Banden värms till en viss temperatur under en viss tid för att få fram de egenskaper som kunden vill ha. Med de nya recepten är en stor vinning att operatörerna nu kör efter samma recept. Det ger oss en jämnare kvalitet på våra produkter, säger Martin Pernehed.

Kompisarna Filippa och Lovisa tog studenten från Curt Nicolingymnasiet och teknikprogrammet förra sommaren. De snackade ihop sig och sökte till Tekniksprånget för att testa på livet som ingenjörer. I början av januari nästa år är det fyra månader långa uppdraget över.

– Det har varit kul att vi har fått ett uppdrag, där vi verkligen gjort nytta, säger Lovisa Andersson.

Filippas och Lovisas första kontakt med ingenjörsyrket har gett mersmak för framtiden.

– Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Men det har varit mycket bättre och mer intressant än vad jag trodde, berättar Lovisa och får medhåll från Filippa.

Tekniksprånget är en form av tidsbestämt projektarbete, med lön.

– Vi har genomfört Tekniksprånget i några år och det har varit riktigt lyckat. Vi betalar en fullvärdig vikarielön. Några "tekniksprångare" är numera fast anställda hos oss, säger Gunilla Nyström, kommunikationsansvarig på Gränges.

Att Filippa och Lovisa har stor chans att fortsätta sina karriärer på Gränges råder det inga tvivel om.

– Det fanns tyvärr inget uppdrag eller arbete nu i januari. Men båda är varmt välkomna med en ansökan om sommarjobb, säger en imponerad Martin Pernehed