– På den tiden jobbade jag i kassan och "Lelle" i verkstaden, minns Annastina Juslin Petersen med ett leende.

Den nyblivna 50-åringen utbildade sig till ingenjör och har arbetat på flera av industrierna i Finspång. Maken Lennart Petersen har under många år haft bilverkstad i Hällestad, dit de flyttade 1995.

– Nu har jag tagit tjänstledigt från mitt jobb på Siemens för att satsa på lanthandeln. Det känns som vi är i rätt läge i livet för att göra det här, berättar Annastina när Lennart kommer in genom dörren efter att ha plogat bort en del snö.

Artikelbild

| Lennart Petersen och Annastina Juslin Petersen har tagit över lanthandeln i Hällestad som byter namn till Annastinas lanthandel.

– Jag har skruvat bilar i 40 år, så det här känns helt rätt. Kul att göra något annat. Dessutom säljer vi en del "bilgrejer" i affären som till exempel bilbatteri och oljor, förklarar Lennart.

Huset längs med riksväg 51 har nyligen renoverats utvändigt och bergvärme är installerad. Det har varit affär i lokalerna med tillhörande bensinmack sedan den första delen byggdes 1952.

– När vi fick chansen att köpa fastigheten blev det mer intressant för oss. Det är en hel del kvar att göra invändigt. Bland annat ska vi flytta kassan och försöka få till ett bättre flöde till paketutlämningen, säger Lennart.

– Vi vill också ha en avdelning där kunderna ska kunna köpa mackor och ta en kaffe. Kanske kommer vi att satsa på frukostpaket som till exempel lastbilschaufförer kan ta med sig, fyller Annastina i.

Artikelbild

| Dagens första kund Marion Princic med dottern Ylva hämtar två paket hos Annastinas lanthandel.

I Hällestad med omnejd bor det cirka 3 000 personer och på riksvägen, bara några meter från affären, passerar det cirka 7 000 bilar per dygn.

– Vi har två huvudgrupper av kunder. De som bor i närheten och de som passerar förbi. Läget är gynnsamt. Allting är inte klart ännu, men vi jobbar för att ha apotek, paket- och systembolagsutlämning. Vi vill också utöka servicen med att vi kör hem varor till folk. Den delen tror vi mycket på och ligger mig varmt om hjärtat. Det finns ensamma och sjuka människor som ser fram emot att få besök, berättar Annastina.

Artikelbild

| Lasse Lindquist köper mjölk av Annastina Juslin Petersen.

I nuläget är det i snitt 50 till 80 kunder per dag som handlar hos Annastinas lanthandel som är det nya självklara namnet på affären som ingår i den rikstäckande kedjan "Nära dej".

– Det har varit otroligt mycket arbete i början, med att ta över olika avtal från de förra ägarna och få ordning på allting. Vi har öppet tio timmar om dagen, sju dagar i veckan. På sikt hoppas vi kunna anställa någon på timmar, förklarar Annastina innan hon tar emot dagens första kund som hämtar två paket.

Artikelbild

| Lennart Petersen och Annastina Juslin Petersen framför sin lanthandel.

Trots en något bökig start andas paret stor optimism inför framtiden.

– Ja, vi vill det här och vi känner att vi har hela bygden med oss. Landsbygden måste också leva och jag tror att fler och fler uppskattar det lugn som finns härute, säger Annastina.

Artikelbild

Ovanför affären finns det en lägenhet som Annastina och Lennart hyr ut.

– Det ska bli en lägenhet till däruppe. Vi ska bara fixa ett kök, säger Lennart.

Bensinpumparna utanför affären ger också pengar eftersom bensinbolaget arrenderar marken av Annastina och Lennart.

– Det gäller att ha många ben att stå på för att få det att gå runt. Vi söker också olika bidrag som finns och får hjälp med sökningsförfarandet. Skulle det inte fungera så har vi ändå försökt och har annat att falla tillbaka på. Men vi tror på det här till 100 procent, slår Annastina fast och får direkt medhåll från Lennart.