Invigningen äger rum i Linköping i helgen.

– Vi har den stora glädjen att meddela att Ernia Interiör valts ut att bli Reijmyre glasbruks första Concept Store i Sverige, kommenterar Hasse och Eva-Britt Petersson, ägare till inredningsbutiken, som ligger i det anrika 1700-talshuset Skönfärgaregården i Friluftsmuseet Gamla Linköping.

Tina Karlsson, museichef för Friluftsmuseet, inviger den nya glasutställningen under lördagsförmiddagen.

– Ernia Interiör kommer ha ett stort utbud av vårt sortiment i sin butik och bli vår förlängda arm i Linköping, säger Christina Willes.

Hon påpekar att det kan bli aktuellt att glasbruket startar Concept Stores på fler platser i landet.

– Varför inte börja i Östergötland och gamla Linköping. Det här innebär att folk som är intresserade av våra produkter inte behöver åka till Rejmyre, utan hittar oss även i Linköping.

Reijmyre glasbruk började tillverka munblåst glas redan 1810, vilket gör verksamheten till Sveriges näst äldsta glasbruk som fortfarande är i drift.

– Det är en tuff bransch, men vi är så unika med vårt munblåsta hantverk, som inte finns på många ställen och när det gäller serviser är vi nästan ensamma om att ha så mycket att erbjuda, konstaterar Christina Willes.

Glaskonst i form av både bruksföremål och prydnadsglas skapas i Rejmyre.

– Ernia Interiör delar glasbrukets målsättning att öka intresset för det svenska munblåsta glaset och hålla detta stolta kulturarv vid liv, betonar Hasse och Eva-Britt Petersson.

Läs mer: Glasbruket satsar på Gamla Linköping.