Fredagen 21 december lämnade ägaren Arnfinn Röste in en konkursansökan gällande Reijmyre glasbruk AB 1810 till Norrköpings tingsrätt. I den resultat- och balansrapport som bifogades konkursansökan för perioden 1 januari 2018 till 21 december 2018 redovisades en sammanlagd förlust på nästan 4,5 miljoner kronor. Företaget hade vid inlämnandet av konkursansökan elva anställda.

– Från och med den 28 december är all personal uppsagd på grund av den arbetsbrist som råder i och med konkursutbrottet, säger konkursförvaltaren Pernilla Tilly Nors, vid advokatfirman Glimstedt.

Produktionen på glasbruket är just nu nedlagd.

Artikelbild

| Den här informationen möts eventuella besökare av vid ingången till glasbruket.

– En ugn är igång, men det sker ingen produktion. Det beror på en trasig degel som måste åtgärdas. Konkursförvaltningen kommer inte att kunna starta någon blåsning av glas, berättar Tilly Nors.

Det har nämnts en summa på cirka 100 000 kronor för att få ugnen i körbart skick?

– Det stämmer och det kommer en eventuell ny ägare att få överta.

På glasbrukets hemsida står det att glasbutiken, webbshopen och fabriken tills vidare är stängda på grund av konkurs.

– Konkursförvaltningen siktar på att kunna öppna butiken, i vart fall till försäljning till ordinarie pris, igen vecka två. Just nu håller jag på med en inventering och målet är att få till en försäljning så fort det bara är möjligt. Förhoppningsvis kan jag få ut anbudsunderlaget redan till helgen, det är fortfarande mellandagar och inte helt enkelt att få tag på folk.

Finns det några intressenter redan nu?

– Ja, det gör det. Det rör sig om förfrågningar och ingen har ännu fått något anbudsunderlag. Alla som är intresserade av ett övertagande för fortsatt drift är välkomna att kontakta konkursförvaltningen, poängterar Tilly Nors.

När tror du en ny ägare kan vara på plats?

– Min målsättning är att allting ska vara klart innan januari månads utgång. Ett kort anbudsförfarande är det bästa för alla parter.

Finspångs kommun äger den fastighet där glasbruket har sin verksamhet.

– Kommunen finns med som en viktig aktör i hela den här processen.

Är personalen berättigad till lönegaranti?

– Ja, personalen är berättigad till lönegaranti. Uppsägningstiden varierar mellan en till sex månader, säger Pernilla Tilly Nors.