Det var en tidig januarimorgon i år som kennelägaren i Skåne blev överfallen i sitt hundstall.

Det är flera maskerade gärningsmän som har överfallit den här kvinnan, säger Ulf Ahlström, rådman vid Kristianstads tingsrätt, på en pressträff.

En man frias

Han säger att kvinnan kände dödsångest när hon blev misshandlad. Efteråt satte männen silvertejp över hennes mun, och tejpade ihop hennes händer och fötter innan de gav sig av med hennes sex golden retriever-valpar.

Åklagaren åtalade två män, 27 och 34 år gamla, för det grova rånet. Men det har bara gått att bevisa att 27-åringen har varit där. Hans dna har hittats på ett buntband i hundstallet.

Den 34-årige mannen frikänns helt eftersom bevisningen inte räcker mot honom.

Det finns ingenting som knyter den 34-årige mannen till platsen för rånet, säger rådmannen.

Den 27-årige mannens sambo åtalades för medhjälp till grovt rån, men det har inte gått att bevisa att det var hon som knappt två veckor före rånet satte ut en annons på internet om att valpar fanns till salu.

Döms för häleri

Hon döms i stället för häleri eftersom hon har förvarat en av valparna hemma hos sig och levererat två andra valpar till köpare. Två andra kvinnor döms också för häleri.

Offret fick flera frakturer på revbenen och fraktur i ena foten. Hon går fortfarande i terapi för att bearbeta den brutala misshandeln, säger rådmannen. Hon tilldöms 50 000 kronor i skadestånd.

Fem av de sex valparna har hittats. Tre personer får skadestånd motsvarande priset för valparna de hade köpt.