För många är falukorven en räddare i nöden. Ugnsgrillad, stroganoff, stekt falukorvspeng eller som rå på macka, dessutom går den väldigt snabbt att tillaga. Det är också billig mat, vilket blev märkbart när vi inhandlade korven till testet, i flera butiker gapade hyllorna tomma efter de kostsamma jul- och nyårshelgerna.

Många betraktar falukorv som mat för de yngre. I vår panel, med ett åldersspann på mellan 12 och 79 år, är det tydligt att ju lägre ålder desto högre betyg blir det.

Jag ger fyra i betyg till fem stycken, utbrister en av minstingarna i panelen glatt när testet är klart.
Artikelbild

Först och sist

Men alla korvar smakar givetvis inte lika. Den falukorv som utger sig för att vara en "delikatess", Garants, får sämst betyg, trots att den innehåller mycket kött och är relativt dyr. Många tycker att den är både tråkig och smaklös. Detsamma gäller för Sorunda Korvfabrik Falukorv, med hela 70 procent kött. Den smakar desto mer och anses vara riktigt kryddig, men upplevs ha en konstig bismak.

Den enda ekologiska korven är också den dyraste, Änglamark. Med kravmärkta och ekologiska ingredienser kostar den mer än dubbelt så mycket som den billigaste, men bedöms smaka för lite.

Två korvar är nästan helt identiska i innehållsförteckningen, de från Ica och Coop. Båda placerar sig i toppen, men det är Ica Falukorv Ring som smakpanelen utser till vinnare.

Artikelbild

| Ica Falukorv Ring.

Traditionell specialitet

Lite förvånande dock är att klassikern Scan inte gör bättre ifrån sig. Den får visserligen ett okej betyg för sin kryddning, men någon tycker att den är för salt, en annan att den påminner om härsket smör och resten anser att den är lite för smaklös, jämfört med vinnaren.

Artikelbild

| Coop Falukorv.

Alla korvar har ungefär samma ingredienser och en del smakar väldigt lika. Det beror på att falukorven är en så kallad garanterad traditionell specialitet, GTS, med tradition från det gamla gruvsamhället i Falun. Den ska helt enkelt smaka på ett speciellt sätt och får inte innehålla vad som helst för att få heta falukorv.