Skogar brann och brunnar sinade. Den svenska sommaren 1959 var ovanligt varm och lång med gott om getingar. På radion spelades Rock-Olga och Den rockande samen och vi fick en ny världsmästare i tungviktsboxning, Ingemar Johansson. Samtidigt hade tonåringar blivit en egen konsumentgrupp. Vissa av dem blev knuttar eller raggare och revolterade mot vuxenvärlden. Fordonen var symboler för både frihet och status.

USA regerade

Bland bilarna stod de amerikanska högst i kurs. I USA fanns inte bara Coca-Cola, hot dogs och rock'n'roll, utan även de största och lyxigaste ekipagen. Kungen på tronen var de väldiga Cadillac-bilarna, som hade bilvärldens största fenor.

Artikelbild

| Här syns en 1960 års Cadillac Coupe de Ville.

1959 var toppåret! Under decenniet hade bilarna blivit mer och mer extrema. Tillverkarna bytte modell i princip varje år och när Chrysler 1957 kom med fenor på hela sin nya bilflotta eldade det på kriget om att ha störst fenor, berättar Göran Ambell, seniorredaktör för tidningen Nostalgia.

Fenornas tid

De växande fenorna åskådliggjorde den knivskarpa konkurrensen mellan tillverkarna. Greppet var dock inte helt nytt. Inom amerikansk bildesign debuterade fenor som små utväxter på Cadillac redan 1948. Formgivare var den legendariske Harley Earl som hade blivit inspirerad av jaktplan. Rivalerna följde snart efter och vid mitten av 1950-talet var kampen i full gång. Nu var bilarna influerade av rymdfarkoster –- moderna drömmar som gick att köpa, där ett överdåd av design, färger och lyxutrustning blev allt viktigare. Detta kulminerade 1959.

Trendbrott

Artikelbild

| En 1957 Cadillac Series 62 Coupe visades upp under en utställning i Paris.

Utvecklingen gick så snabbt att det inte gick att fortsätta. Dessutom ville folk ha mindre bilar, de vräkiga modellerna sålde inte längre så bra. Redan inför 1960 presenterades kompaktbilar som Ford Falcon och Plymouth Valiant, säger Göran Ambell.

Kort sagt var en era över. Och ganska snart skulle bilkulturen få en nådastöt genom oljekriser och allt striktare miljökrav.