Det är tidningen Jyllands-Posten som skriver att Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), ett organ som avgör om en skada eller sjukdom är arbetsrelaterad eller inte, har avgjort att Storm lider av posttraumatiskt stressyndrom.

Myndigheten erkänner sjukdomen som arbetsskada och skriver i sitt avgörande att Storm under arbete för PET "varit utsatt för extremt farliga händelser under sitt agerande i islamistiska miljöer".

Skandalomsusad bok

Tidningen avslöjade 2012 att den i dag 43-årige Storm har hjälpt PET och den amerikanska underrättelsetjänsten CIA med att spåra upp ledare för terrornätverket al-Qaida i utlandet. En av dem, Anwar al-Awlak, dödades sedan i en amerikansk drönarattack i Jemen, enligt tidningen.

Storm var i sin ungdom Bandidosmedlem, blev sedan islamist, men säger att han jobbat för PET sedan 2006. Han väckte stor uppmärksamhet när han i en bok om sin tid som frilansande agent bland annat skrev att PET-personal på utlandsuppdrag gjort av med tiotusentals kronor på strippklubbar, bordeller, exklusiva middagar och champagne.

Advokat: Bör hjälpa

PET har aldrig kommenterat uppgifterna och har sagt sig varken kunna bekräfta eller dementera att de känner Storm – inte heller under den tvist som AES nu avgjort till Storms fördel.

Läxan av det här för PET bör vara att hjälpa ex-agenter som skadats i tjänsten. Det borde även PET vara intresserat av, så att de undviker att fler ex-agenter driver fall vid AES, säger Storms advokat Brian Bruun Hansen.

Varken PET eller justitieminister Søren Pape Poulsen vill ge några kommentarer till Jyllands-Posten.