Johnny Bertholdsson driver Dressmanbutiken i gallerian. Han och 20-talet andra butiksägare i och utanför köpcentrumet vill att något ska göras.

– Vi vill ha ett lokalt ägande av fastigheten. Den nuvarande ägaren verkar inte bry sig alls, säger Johnny Bertholdsson.

Företaget som äger Galleria Kvarnen heter numera Cromwell Property Group (tidigare Valad Sweden AB), ett australiensiskt företag som köpte bland annat Mjölbygallerian 2016 och deklarerade att de inte ville vara med och bidra till centrumföreningen Mjölby city i samverkan.

Artikelbild

| Folkliv. Sedan två stora aktörer, Willys och J&C, flyttat ut har det blivit mindre liv i gallerian.

Den tidigare ägaren NRF hade pytsat in cirka 200 000 kronor varje år i föreningen. Avhoppet ledde till att cityföreningen fick helt andra ekonomiska ramar att röra sig med.

Men att fastighetsägaren sparat in pengar där har inte märkts på att man satsat på andra sätt, typ aktiviteter, marknadsföring eller upprustning, enligt Johnny Bertholdsson.

– De verkar inte intresserade av att få in nya hyresgäster i de lokaler som står tomma. Sedan de tillträtt har flera butiker lämnat gallerian, säger han.

Willys och J&C är exempel på stora affärer vars tidigare lokaler nu står tomma. Även flera mindre lokaler gapar tomt.

Artikelbild

| Klagomål. Över 30 butiker har skrivit på protestlista.

Ett exempel som lyfts fram är julbelysningen som handlarna menar att fastighetsförvaltaren snålar på.

Det har gått så långt att handlarna nu gått ihop och skrivit på en lista och författat ett brev till Mjölby kommun där man vill att kommunen engagerar sig i frågan. Även butikerna utanför gallerian har skrivit på, sammanlagt 32 butiker.

– Vi hoppas att kommunen kan trycka på för att få en förändring, säger Johnny Bertholdsson och menar att det skulle innebära uppåt hundra nya jobb om man kunde fylla på med verksamhet i de tomma utrymmena.

I skrivelsen förklarar handlarna att de är oroliga för framtiden för gallerian och handeln i centrum. De ”uppmanar Mjölby kommun att med kraft arbeta för att lokala ägare med ett långt framtidsperspektiv och lokal kännedom tar över”.

På föreningen Mjölby city i samverkan skakar både citysamordnare Dan Ljungvall och styrelseordförande Carina Jönsson på huvudet åt situationen.

Carina Jönsson har tidigare sagt om tomma kommersiella lokaler på stan att nya aktörer fyller på som en våg från gallerian och utåt längs Kungsvägen mot Stora torget. Nu är situationen den att det är mer tomt i gallerian än ute på stan.

– Det finns intressenter som vill etablera sig i köpcentret, men de tvekar på grund av nuvarande fastighetsägare, säger hon.

Hon påpekar att det inte är föreningen, utan de enskilda handlarna som står bakom protestlistan, men håller med om kritiken och att man hade föredragit ett lokalt ägande.

– Det är svårt att få kontakt med och information av ägarna som har kontor i Malmö, säger Dan Ljungvall.

Johan Örneberg är fastighetsförvaltare på Cromwell Property Group i Malmö. Han säger sig inte känna till kritiken och vill inte kommentera den.

– Det uppstår sådana rykten på olika ställen. Det får man leva med, säger han.

När det gäller det uteblivna bidraget till Mjölby cityförening så menar han att Cromwell satsar på egen marknadsföring av gallerian och man är inte intresserade att subventionera kommunens arbete med hela city.

Har ni någon som jobbar lokalt här i Mjölby med att hitta nya hyresgäster?

– De flesta butiker hör till kedjor och vi förhandlar med deras moderbolag. Men jag kan inte kommentera vad som är på gång, säger Johan Örneberg.