Vänsterpartiet får 10,2 procent, en ökning med 0,5 procentenheter sedan decembermätningen. Ökningen ligger, liksom alla de övriga förändringarna sedan förra månaden, inom den statistiska felmarginalen. Mätningen publiceras av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Sedan valet har V stigit med drygt 2 procentenheter. Statsvetaren Jonas Hinnfors förklarar det med att partiledaren Jonas Sjöstedt har fört partiet längre bort från de kommunistiska rötterna, vilket gjort att fler väljare ser V som ett tänkbart alternativ.

Man har potentiellt möjlighet att locka över socialdemokrater i takt med att man driver mer frågor som påminner om ett äldre socialdemokratiskt parti. Man är en blåslampa från vänster, säger Hinnfors till GP.

Sverigedemokraterna är med 23,8 procent för första gången större än Socialdemokraterna i Sifos mätning. Skillnaden mellan partierna är dock inte statistiskt säker. S får 23,5 procent, vilket är en minskning jämfört med december.

SD ökade i varje mätning under hösten, en ökning som verkar ha mattats av till en stabilisering, enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Nu har de legat på ungefär samma nivå i tre månader, så det är ingen tillfällig uppgång, säger han till SvD.

Liberalerna är det enda partiet som missar fyraprocentspärren. Partiet hamnar på 3,9 procent.