– Meningen är att det ska arrangeras på olika platser, men alltid i utsatta områden – som borde kallas tillväxtområden. Här finns så mycket arbetskraft, och många som kommer hit har varit företagare i sina hemländer, säger Anders Björck när vi träffar honom utanför det nya kulturhuset Agora i Skäggetorp.

Idén med Fin (företagande, integration, nätverkande) dag fick han på ett seminarium under politikerveckan i Almedalen förra året, med organisationen Nyföretagarcentrum och Ahmed Abdirahman – grundaren av den så kallade Järvaveckan som är ett event i invandrartäta Järva utanför Stockholm. (Läs vår artikel från Almedalen)

– "Det här borde vi göra i Östergötland", tänkte jag när jag diskuterade med Ahmed Abdirahman efter seminariet.

Artikelbild

| Anders Björck arrangerar "Fin dag" där invandrare med intresse att starta företag kan träffa arbetsgivare, lämpliga organisatiner och myndigheter. Apenela Tudondele från Kongo blev intresserad när Anders Björck berättade om arrangemanget.

Sagt och gjort. Anders Björck har viss erfarenhet med sitt engagemang som rådgivare och mentor på Nyföretagarcentrum i Linköping. Han är också medgrundare av flera småföretag i Linköping, bland annat Veteranpoolen som han sålde för något år sedan. Och han har tagit konceptet Startup bar till Linköping som lockar uppstartsföretag i tech-branschen till pubkvällar och mingel.

– Det händer något speciellt när människor träffas. Därför måste vi skapa mötesplattformar för näringslivet, i utsatta områden. Och jag hoppas att Fin dag kan bli en av dem.

Bland utställarna finns olika myndigheter och organisationer som man kan ställa frågor till, bland annat Skatteverket. Det blir också seminarier och föredrag, bland annat med konsulten och föreläsaren Nihal Mohamed, samhällsdebattören och före detta polismannen Mustafa Panshiri.