Det är ett kreativt kaos på Konstforum. Treorna är på plats för att hamra och nita upp sina verk i utställningen. För några av dem blir det kanske den sista utställning de gör, men flera har också sökt till förberedande konstskolor.

– Det är alltid några som fortsätter att utbilda sig konstnärligt, säger bildläraren Marie Liljegren Kreuger.

Det har blivit en tradition att De Geergymnasiets bild- och form-elever avslutar vårterminen med en gemensam Vårsalong, där de visar upp vad de har gjort under skolåret.

Artikelbild

| Treorna har jobbat med projekt där de har inspirerats av eller på annat sätt förhållit sig till kända konstnärer. Esther Squire har gjort ett självporträtt i Helene Schjerfbecks nedtonade färgskala.

– Den är jätteviktig för att eleverna ska se helheten, få perspektiv på vad de har gjort och vilka steg de har tagit. Det får man inte på samma sätt om allt stoppas ner i en byrålåda. Med den här utställningen knyter vi hop säcken på ett bra sätt, säger Marie Liljegren Kreuger.

Eleven Elias Lindmark instämmer.

– Det är roligt att få visa upp vad man har gjort. Det blir tydligt för en själv att man har utvecklats och blivit bättre, säger han.

Självporträtt har en lika självklar plats i konsthistorien som i undervisningen och är en återkommande övning på De Geer-gymnasiet. Flera av galleriets väggar fylls av elevporträtt. Ansiktets volymer har mejslats fram med färgytor och linjer. Ibland prövande, ibland säkert. Esther Squire i trean valt att fortsätta med självporträtt i mer fria uppgifter och har låtit sig inspirerats av konstnärer som Paul Cézanne och Helene Schjerfbeck.

Artikelbild

| Flera av Konstforums väggar är fyllda med självporträtt. Det är övningar i att se och skapa volymer med kalla-varma färger.

– Jag ville bli bättre på självporträtt och är riktigt stolt över de här, säger Esther vid sina fyra porträtt.

Förutom måleri och teckning visas verk i en rad andra tekniker: keramik, glas, gips, grafik, metalltråd och pappersskulptur. Wilma Lindberg har särskilt uppskattat att arbeta mer med hantverk som glas och keramik, men har saknat ny teknik på schemat.

Artikelbild

| När treorna fick i uppgift at ta intryck av andra konstnärer valde Elias Lindmark den amerikanska konstnären Melissa McCracken som ser livliga färger när hon hör ljud och musik. Elias målade den här samtidigt som han lyssnade på Figaros bröllop.

– I dag arbetar många med ritplattor och program som Illustrator och Photoshop. Det är någon man förväntas kunna och som jag hade velat lära mig, säger hon.

Till hösten 2020 kommer De Geer-gymnasiet att införa digitalt bildskapande i undervisningen när programmet byter namn till Konst och design.

Artikelbild

| Skirt och obändigt. Eleven Elisabeth Monberg har här tagit intryck av den lokale konstnären Olof Lunde.

– Då blir det förändring och visst måste man hänga med i utvecklingen. Men vår utbildning är gedigen, bra och ganska unik i sitt slag, säger Marie Liljegren Kreuger.

Snart tar Wilma Lindberg och klasskompisarna studenten och lämnar skolåren bakom sig. Vernissagen med cider, salta pinnar och stor publik blir för dem en del i nedräkningen.

Artikelbild

| Julia Åberg har porträtterat människor omkring henne.

– Det är jätteskönt att få göra ett sådant här avslut och få bjuda in släkt och vänner en sista gång, säger Wilma.

I framtiden kan hon tänka sig bli florist. Inte heller klasskompisarna Elias Lindmark eller Esther Squire kommer att satsa på vidareutbildning inom konst.

Artikelbild

| Giacomettis gängliga skulpturer inspirerade eleven Anna Kratz till en gipsfigur med mycket rörelse.

– Jag ska väl plugga vidare någonstans. Men det är kul att måla och jag kan fortsätta med det som hobby, säger Elias.

– Först ska jag jobba på restaurang. Sedan blir det nog statsvetenskap eller kriminologi för min del. Men samtidigt har jag fått upp ögonen för en grafikverkstad i Linköping, där jag gärna vill fortsätta med torrnålstryck, säger Ester Squire.

Artikelbild

| Hamra, måtta och nita. Elias Lindmark i ES16B ser till att ett par av verken i utställningen kommer på plats.

Vad är framtidsdrömmen?

– Att få göra skillnad. Kanske syssla med politik, säger Esther.

Artikelbild

| Wilma Lindberg visar ett par landskapsakvareller som hon ställer ut i De Geerelevernas Vårsalong.

Vårsalongen har vernissage den 11 maj och pågår till den 17 maj.