Varje år presenterar Språkrådet och Språktidningen en nyordslista som innehåller några av de ord som etablerat sig i svenska språket under året som gått. Det är naturligtvis också en bra mätare på vad som pratats om under året men också en sorts termometer på tidsandan. Blickar man tillbaks några år upptäcker man också att tiden går ganska snabbt: några av 2010 års nyord var till exempel "app" och "facebooka" som väl idag får räknas till språkligt allmängods. Detsamma gäller väl 2014 års "selfiepinne".

Nu har årets nyordslista släppts med 33 ord som slagit igenom under 2018. Enligt Anders Svensson, Språktidningens nyordsredaktör, sker urvalet mestadels genom manuell spaning.

– I allmänhet bildas nya ord för att beskriva nya företeelser och fenomen, sedan blir det ju en betoning på ord som används i mediespråket i skrift eftersom det är lättast att studera. Det är betydligt svårare att följa det privata språket som används i till exempel mejl och talspråk, berättar Anders Svensson för Folkbladet.

– Orden behöver inte vara helt purfärska men de ska ha etablerats och ha en tydlig samtidskoppling för att vara aktuella.

Är det något av orden som ringar in 2018 extra mycket?

– Jag tror att "flygskam" är ett sådant ord som fångar något verkligt samtida. Få vill avstå från helgresan till Berlin men samtidigt är man medveten om den klimatpåverkan flyget har, det går att tolka som den privilierade människans existensiella kris, säger Anders Svensson.

– Känslan är att många numera också är lite mer reserverade i sociala medier när det gäller bilder från sina flygresor.

Överhuvudtaget har 2018 varit ett år där miljötänkande stått i fokus, inte minst efter den långa värmeböljan i somras. I årets nyordslista finns "nollavfall" och "bokashi" (metod där matavfall komposteras genom fermentering) som har bäring på miljön men ett annat ord i denna genre kom lite för sent för att få plats bland 2018 års ord.

– Det är bara de senaste veckorna som ordet "klimatdiktatur" dykt upp allt oftare, det är väl egentligen efter en debattartikel som kom för någon månad sedan. Det ordet tror jag blir en stark kandidat för 2019 års nyordslista, bedömer Anders Svensson.

Det har också varit ett år med en valrörelse och ett valresultat som lett till svåra regeringsförhandlingar som ännu pågår: detta avspeglas också i nyordslistan.

– Den politiska debatten är alltid en pålitlig källa när det gäller nyord och inte minst har det varit så i år. Ett bra nytt ord är "mandatpingis" vilket ger en rolig bild av hur mandat hoppar mellan olika partier eftersom det är så jämnt, tycker Anders Svensson.

– Sedan har vi i år med ord som "gal-tan-skala" och "någonstansare och varsomhelstare" som försöker ringa in det nya politiska landskapet med partier som inte riktigt passar in i vänster-höger-skalan.

Vilket av årets ord tror du har störst chans att bli etablerat i språket över tid?

– Skulle jag gissa på ett sådant ord är det "nätläkare", det började komma så smått redan 2017 och känns som en företeelse som kommer att växa än mer och bli etablerat, säger Anders Svensson.