Logga in
Månadens UF-företag i November Företagsamhetsbloggen Företagsamhetsbloggen

Carlzon, Järvstråt & Gunnarsson

PR-Bloggen

 

 

Stay active – så blir du framgångsrik på Instagram, del 3

Yes, nu är du igång!! Du har ett fint flöde av bilder, du har ett innehåll som ger mervärde och du har… Följare, ja, hur fick man sådana nu igen? Genom att visa framfötterna och använda hashtags på ett smart sätt, kort sagt.

Syns du inte så finns du inte, är säkert ett uttryck som du är familjär med – men på Instagram är det mer än bara ett uttryck man slänger med lite klatschigt vid fikabordet. På Instagram är uttrycket lag.

 

Vad det i praktiken innebär är att du måste lägga ner oerhört mycket tid på din kanal och ännu mer tid på andras kanaler. Har du inte hört om sociala medieprofilen Tara Hunts Whuffie factor, kommer här en snabbgenomgång; socialt umgänge handlar om interaktion. Om du vill att andra ska ge, måste du vara beredd att ge lite mer – och mena det.

 

Detta innebär att du behöver interagera med potentiella följare; Instagram är en social kanal och det innebär att du kommer att behöva vara just det – social, alltså.

 

Här lönar det sig att vara generös med kommentarer, följa-markeringar och likes. Men fastna inte i någon standardkommentar; du vinner mer på att lägga ner tid på dina kommentarer och få din målgrupp att känna sig speciell och utvald. Då är chansen större att de engagerar sig i dina kanaler med samma entusiasm.

 

Men det räcker inte att vara aktiv, du måste också lägga upp bilder på tider då andra är aktiva och använda dig av hashtags som din målgrupp använder (därför är målgruppsanalysen i steg ett så viktig!). I början kan det därmed vara smart att testa sig fram och lägga upp likvärdiga inlägg på olika tider, för att dokumentera när det är mest lönsamt för dig att vara aktiv. Vill du nå ut globalt behöver du hitta en tid där flest är vakna i världen, ska du nå nattarbetare kan du inte posta inlägg när de sover – försök ringa in din målgrupps beteendemönster och agera därefter.

 

Slutligen kan det vara värt att lägga lite pengar på marknadsföring. Instagram erbjuder goda redskap och det är ett bra sätt att kickstarta sin nya sida. Var inte dumsnål och kom ihåg: Like it or not, say cheese och stay active – ditt framgångsrecept på Instagram.

 

Vill du ha hjälp med att göra en målgruppsanalys eller att forma attraktiva budskap för din profilering? Då kan det vara en god idé att tala med en PR-byrå som är van vid att arbeta med den här typen av uppdrag.

Say cheese – så blir du framgångsrik på Instagram, del 2

Nu vet du förhoppningsvis vad din målgrupp gillar och då är det dags att bygga ett innehåll utifrån det som skapar värde för dina intressenter. Här blir – förutom ett väl genomtänkt innehåll - planering, en bra kamera och ett vettigt bildredigeringsprogram A och O för att få ett snyggt flöde som lockar besökare.

Den viktigaste nyckeln av de tre är planering. Tar du bilder på måfå kommer ditt flöde att se spretigt ut och inte ge ett särskilt professionellt eller genomtänkt intryck. En bra tumregel här är att låta flera färger komma igen och ha sektioner av 9 bilder som har samma ton; bestäm ett tema och gör ett schema för när bilderna ska komma upp.

För att uppnå detta behöver du även fundera över ljussättning, bakgrund och detaljer. Ett smidigt sätt att få bilderna att bli mer lika varandra är också att applicera samma filter, men i olika grad, på alla bilder. För att justera graden av filter klickar du två gånger på filtret du vill ha och drar därefter markören åt höger för fullt filter och åt vänster för mindre.

Samtidigt behöver du ha en god variation i bilderna. Samhörigheten får du i färgerna; men för att liva upp flödet kan det vara bra med både närbilder, bilder tagna från längre håll, bilder där det händer mycket och bilder som är mer enkla. Lek med kreativiteten här och testa dig fram.

Nästa steg blir en bra kamera. Du vill ha en kamera som tar skarpa bilder i RAW-format, som klarar redigering utan att tappa alltför mycket information och kvalitet – här räcker tyvärr inte en mobilkamera särskilt långt.

Slutligen kommer du behöva ha ett vettigt bildredigeringsprogram. Här är det lätt att bli dumsnål – men jag skulle rekommendera er att inte vara det. Läs på om programmen på marknaden, tänk igenom dina behov och vilka funktioner du kommer behöva och lär dig navigera i programmet. Det är det här programmet som tar dina bilder från okej till wowza.

Alltså – planera dina bilder om 9, ha färg och detaljer i åtanke, använd en bra kamera som inte kompromissar med kvalitet och lägg tid på redigering. Ditt flöde blir ditt ansikte utåt mot Instagramvärlden, det första dina potentiella följare ser – då är det värt att lägga ner tid.

/Johanna Järvstråt

I nästa avslutande inlägg; när är det bäst att lägga upp och hur får du aktivitet i flödet?

Like it or not – så blir du framgångsrik på Instagram, del 1

Instagram är en social kanal där du bygger flöden av bilder i deras app för smartphones – en kanal som blir allt större och som fortsätter att växa i användarantal. Samtidigt försöker Instagram att anpassa plattformen till att bli mer företagsvänlig och har bland annat introducerat lösningar så som sponsrade inlägg. Men hur gör man för att attrahera följare?

Det första du bör göra är att fundera över varför du vill börja med Instagram och om det är rätt kanal för dig och ditt företag. Har du tiden till att göra något bra och finns din målgrupp på Instagram? Även om Instagram växer och fler använder det i marknadsföringssyfte (hela 10 % fler än förra året, enligt Socialmediaexaminer.com årliga rapport 2017), är inte alla på Instagram – och alla bör inte heller vara det.

I Sverige kan man generellt säga att det är fler ungdomar som är aktiva än äldre, även om kanalen har börjat krypa uppåt i åldrarna. Är din målgrupp pensionärer kanske du med andra ord inte får lika stor exponering på just Instagram och då är det ingen mening med att lägga ner dyrbar tid på just den plattformen. Å andra sidan kan en målgrupp inom den yngre populationen ge dig större förutsättningar här än på till exempel Facebook, där fler och fler yngre blir mer passiva användare.

Alltså; befinn dig där din målgrupp är

Förutom ålder (som är en av många faktorer som bör finnas med i en målgruppsanalys) behöver du känna din målgrupps passioner och intressen, veta hur dess sociala beteende är på internet, vad de gillar och vad de inte gillar. Kolla gärna på andra profiler från din bransch och studera deras följare. Vilka hashtags* verkar de följa och använda? Vilken typ av innehåll finner de intressant?

/Johanna Järvstråt

*Osäker på hashtags? Gå min hashtagskola!

Vikten av uppkoppling i kris

Stormen Irma har inte lämnat någon oberörd. Jag själv följer nyhetsrapporteringen med fasa för vad som kommer att hända och jag kan inte ens tänka mig hur de som bor i stormens öga känner sig.

Samtidigt vittnar denna kris om hur vikten av uppkoppling till kommunikationskanaler blir oerhört viktiga vid kritiskt läge. Varningar skickas ut på minuten på Twitter och andra sociala medier. Radionyheterna går varma och kommunikationen är enkel och tydlig.

”Du kommer inte överleva detta. Fly”, var budskapet från Floridas guvernör. Det finns inte rum för missförstånd, kompromisser eller trevliga formuleringar. Budskapet måste nå fram och människor måste agera snabbt för tiden innan stormen är knapp. Miljontals människor måste evakueras.

Ändå kan jag inte låta bli att tänka på hur sårbart detta gör oss. Tänker jag på mig själv är jag oerhört beroende av el för att kunna ta emot nyhetsrapportering, men jag har ingen reserv för de fall då elen slås ut.

Allting är egentligen kopplat till min mobil. Jag har radio, sociala medier och tillgång till tv via den, ändå är batteritiden kanske en dag. Max. Så vad gör vi vid kris när det är livsavgörande att hålla koll på nyhetsrapporteringen? Läser ingen rapporteringen i krisområdet förlorar den ju sitt syfte och kraft.

På grund av detta faktum har Försvaret skickat hem någon broschyr om vad som krävs av oss medborgare i Sverige vid kris, det minns jag. Men jag minns också hur snabbt den hamnade i återvinningen. Hur ska man egentligen motivera människor i länder där katastrofen känns så oerhört långt borta?

Jag har inget enkelt svar på det, men jag är i alla fall säker på att det behövs mer än en liten broschyr. Kanske behövs det ett kort och koncist budskap, utan trevliga formuleringar. Kanske behövs det ett uppvaknande. Kanske behövs det en kraftfull kommunikationskampanj som talar till våra hjärtan och känslor, snarare än till vårt förnuft.

För jag VET att jag är isolerad efter någon dag om något skulle hända, men jag har inte känt allvaret i det förrän nu, förrän jag reflekterat över förödelsen i att missa något så viktigt som att stormen byter riktning.

Ja, stormens öga gör det oerhört svårt att blunda, trots att man råkar befinna sig i lilla, till synes trygga, Linköping.

/Johanna Järvstråt         

En nyhets värde

Jag som medmänniska kan tycka att det är lite synd att vissa nyheter prioriteras bort i nyhetsflödet, svalnar av och glöms bort i vardagen. Jag hade velat se mer rapportering om hur vi kan gå vidare från den extremism som vi har i landet, förhindra att terrordåd sker igen och hur vi ska få till förändringen – till exempel. Men det var ju flera veckor sen och nyheten har därmed slutat vara en nyhet.

Som kommunikatör förstår jag dock fullkomligt varför det är på det här sättet – och det beror just på hur vi är som massa, hur vi människor fungerar. Det är egentligen rimligt att en nyhet svalnar i värde; har man hört det förr är man inte lika engagerad i att läsa om det. Likaså är vi inte lika engagerade om det inte påverkar oss personligen eller om vi inte kan relatera till det.

Ett budskap ska paketeras och levereras, men det måste också ha värde. Enkelt, men ändå så svårt att lyckas med i praktiken.

Under min kommunikationsutbildning på universitetet lärde vi oss att en nyhet är något som sker nära i tid, nära kulturellt och nära geografiskt. En nyhet måste inte ha allt, men det ska gärna ha åtminstone två av tre för att värderas högt av oss som läser eller lyssnar, men också för att vara av värde hos media.

Med det sagt menar jag inte att man inte kan skapa nyheter. Är ursprungsnyheten inte av nyhetsvärde längre kan man ofta hitta en ny aspekt av det. Det hela handlar om hur länge man kan väcka diskussion, skulle jag vilja säga. Så länge diskussionen inte dör ut, så dör inte nyheten.

Kan du hitta en aspekt i en nyhet som andra inte tänkt på förut kan det vara möjligt att det blir av värde igen. Kan du relatera något annat som händer till det som hänt likaså. Det handlar inte så mycket om att återskapa nyheten, som att bygga på den med nya delar och intriger.

Tänk lite på det som en saga som berättas i flera delar. Berättar du samma sak om och om igen så bidrar du egentligen inte till sagan; du repeterar den bara, men adderar du detaljer så bidrar du till att sagan blir mer innehållsrik och värdefull – och med lite tur så fortsätter vi att läsa.

/Johanna Järvstråt

Hej, vi heter Göran Carlzon och Håkan Gunnarsson. Vi är rådgivare respektive vd på PR-byrån Erichs Communications. I den här bloggen kommer vi att lyfta fram stort och smått som kan vara till nytta för företag som vill synas mer och bli tydligare i sin profil. Det handlar om konkreta tips för att bättre nå ut till kunder, medarbetare, ägare och potentiella investerare - ofta kopplat till varumärken och dagsaktuella händelser.

När vi inte bloggar eller är ute på uppdrag har vi båda ett stort intresse för klassiska bilar. I Håkans garage finns det till exempel en MG från 1938 och i Görans garage står det en folkvagnsbubbla i lysande 1970-talsfärgen orange.


Sedan hösten 2014 är vi tre som bloggar i och med att Johanna Järvstråt blev vår kollega på Erichs Communications, där hon arbetar som vår kommunikatör. När hon inte bloggar eller grottar ner sig i kommunikativa uppdrag, njuter hon av en cappuccino på någon av Linköpings alla uteserveringar – om vädret tillåter.  Hemsida: http://www.erichs.se
  • Senaste nytt
  • Senaste nytt