Logga in
Logga ut
Hemlighetsmakeri och företagsspioneri Juridik- och affärsbloggen Juridik- och affärsbloggen

Företagsamhetsbloggen

Ung Företagsamhet är på riktigt!

Just nu träffar vi många elever som är på väg in i en av de roligaste händelserna under skoltiden – nämligen UF-företagandet. Det märks på stämningen bland eleverna att detta med Ung Företagsamhet är något unikt och spännande under skolåren. Eleverna får den där känslan att nu är det faktiskt på riktigt. Vi får många frågor kring affärsidéer och lagar och regler. ”Funkar detta? Kan man verkligen…?”. Vi hjälper såklart eleverna så gott vi kan med deras väldigt specifika frågor, men ofta behöver eleverna själva kontakta rådgivare eller läsa lagtexter för att göra en bedömning själva av vad som är möjligt och inte. De får stå på egna ben och ser att UF-företagande är på riktigt. 

 

Själv fick jag aldrig möjligheten att driva UF-företag när jag gick i gymnasiet för 15 år sedan. Jag grämer mig fortfarande över att jag inte låg på mer för att få driva UF på mitt program och att jag inte valde kurser där detta hade kunnat vara möjligt.

Idag är möjligheterna för elever att driva UF-företag mycket större. Jag hoppas att alla elever i Sverige ska få information om att de kan driva UF-företag inom ramen för sina utbildningar, så att alla får möjlighet att få den där ”på-riktigt-känslan”. 

// Lars Hindrum

Projektledare gymnasiet och grundskola, Ung Företagsamhet i Östergötland

Möt en partner

Tack vare våra partners kan vi fortsätta vårt viktiga arbete med att grundskole- och gymnasieelever ska få möjlighet att utveckla sin kreativitet och företagsamhet. Inom vår organsation arbetar vi för att få fler företagsamma medborgare i Sverige men också för att skapa fler företag. Tillsammans med våra partners utvecklar vi Sveriges framtid. Nu ska du få möta en av våra samarbetspartners. Vi träffade Sofia Sjöström, regionchef på Svenskt Näringsliv för en intervju.

Berätta, vad gör ni?

Svenskt Näringsliv är företagens företrädare i Sverige. Vi arbetar för att alla företag i Sverige ska ha bästa möjliga förutsättningar när det kommer till att driva och utveckla sina företag.

Vårt långsiktiga mål är att Sverige ska återta en tätposition i den internationella välståndsligan. För att uppnå detta behövs en bred intressegemenskap kring värdet av företagande och företagsamhet. Vår verksamhet täcker ett brett fält och vänder sig till olika målgrupper. Vi arbetar med opinionsbildning och kunskapsspridning, utvecklar nya idéer och tar fram konkreta förslag för att skapa ett bättre klimat för företagsamheten.

Vi företräder 60 000 små, medelstora och stora företag. Dessa är organiserade i 50 bransch- och arbetsgivarförbund. Förbunden utgör föreningen Svenskt Näringslivs medlemmar. Företag är primärt med i ett arbetsgivarförbund och/eller i en branschorganisation. Genom detta blir de även medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Vi ansvarar för att driva frågor och områden som är viktiga för alla företag, exempelvis skatter, arbetsrätt, utbildning och infrastruktur.

Många arbetsgivare menar att det är en merit om en arbetssökande har drivit UF-företag under gymnasietiden. Vad anser du?

- Jag kan inte annat än att hålla med företagen där, och inte minst ungdomarna själva som de allra flesta ser UF året som en tillvästresa, inte bara för företaget de driver, utan också för deras personliga utveckling. Att driva företag handlar mycket om att vara orädd, våga ta kontakter, ta ansvar och ha ett företagarperspektiv, säger Sofia Sjöström.

Varför är det så viktigt för er att stödja Ung Företagsamhets verksamhet?

-Det är ingen hemlighet att ungdomar som har drivit UF-företag har en större förståelse för det samhällsekonomiska kretsloppet. Jag tror att elever som drivit ett UF-företag i vuxen ålder har en större förståelse för hur välstånd skapas, och hur det är att vara företagare i viss mån. Vilket ansvar det innebär, och vikten av att faktiskt vara tvungen att göra vinst för att kunna hålla verksamheten i gång. Dessa är alla viktiga delar som vi ibland tror att skolan kan ha svårt att beskriva på ett enkelt sätt. Därför är UF viktigt, inte bara för eleven, men också för läraren som får ett fantastiskt verktyg för att arbeta med entreprenörskap i skolan, avslutar Sofia Sjöström.

 

// Jonna Castell, regionchef Ung Företagsamhet i Östergötland

Green Storage UF

Norrköping  

Hej där! Green Storage UF består av Vendela Axelsson, Emelie Bogren, Carl Kronander, William Rydin och Alice Uneram. Vi hade turen att bli månadens UF-företag i julmånaden december - vilket vi är otroligt glada över. Lika glada är vi över att få skriva ett inlägg här på företagsamhetsbloggen och dela med oss om vårt företag och våra tips!

 

Vår mission är kortfattat att underlätta den vardagliga källsorteringen i hemmet. Vi upplever att många anser att källsortering är en osmidig och jobbig sak att utföra - vilket det inte borde vara! Därav försöker vi dels underlätta själva förvaringen av avfallet i hemmet genom vår pall med inbyggd förvaring samt med våra smidiga pås-kit, som underlättar transporten av skräpet. Det ska inte vara svårt att källsortera och det ska vara lätt att göra skillnad.

 

 

 

Vi lägger ner mycket fokus på vårt samhällsansvar och vill att våra kunder ska kunna känna att de har gjort skillnad vid användning och köp av vår produkt. De globala målen för hållbar utveckling är så viktiga men många gånger kan det kännas svårt att veta hur man själv kan bidra till en bättre framtid. Vi har valt att ta vårt ansvar genom att dels ha dagliga verksamheter i Norrköping som tillverkare av vår pall. Med detta menas att funktionsvarierade får en daglig sysselsättning och därmed kan komma ut på arbetsmarknaden. Vi försöker arbeta med så material som har så lite påverkan på miljön som möjligt. Våra pås-kit är tillverkade av återvunnen pet samt gjorda för att kunna användas flera gånger så att vi minskar överkonsumtionen. Genom att våra kunder köper våra produkter stöttar de därmed ett företag som jobbar aktivt med hållbar utveckling likväl som att de kan arbeta själva med återvinning och ett mer hållbart samhälle. En win-win situationen - helt enkelt!

 

För att avsluta ger vi 3 tips för att göra ditt företag mer hållbart:

  1. Det bästa behöver inte finnas längst bort - försök hitta företag och leverantörer nära dig. På så sätt minskar du både fraktkostnaderna och din miljöpåverkan.
  2. Hjälp till i det lokala samhället - CSR-arbete ger en positiv syn på ditt företag. Genom att stötta en förening eller organisation som gör något gott, får du mycket gott tillbaka.
  3. Källsortera mera - se till att du sorterar avfallet i fikarummet lika bra som du gör hemma. Många bäckar små gör en stor å.

 

Och beträffande sista punkten.. kanske just vi kan hjälpa dig? Du hittar oss våra sociala meder under @greenstorageuf och på e-mailen ufgreenstorage@gmail.com.

 

 

Tusen tack för att vi fick blogga här! God jul och gott nytt år på er alla! 

//Green Storage UF

PS. Vill du läsa mer om Green Storage UF? Kolla in repotaget om dem på: https://ungforetagsamhet.se/gymnasium/ostergotland/manadens-uf-foretag

 

Företagszafari

Linköping I fredags arrangerade Ung Företagsamhet i Östergötland tillsammans med Svenskt Näringsliv aktiviteten Företagszafari för femte året i rad. Morgonen startade på Näringslivets Hus i Linköping där Ung Företagsamhet och Svenskt Näringsliv pratade om regional tillväxt och företagsklimatet i regionen.  

Företagszafari är en heldagsaktivitet för lärare, skolledare, politiker och tjänstemän i regionen och syftar till att skapa möjligheter till samverkan mellan skola och näringsliv men även som kompetensutveckling för samtliga deltagare med fokus på att möta företag och olika branscher i regionen.

Första stoppet under Företagszafari gjordes på Grant Thorntons kontor i Linköping. Grant Thornton tillhandahåller tjänster inom ramen för revision, ekonomiservice, skatt och rådgivning. Under besöket fick vi först en inblick i verksamheten och därefter fick vi lyssna till medarbetare som berättade om deras bakgrund och vägen till de jobb de har idag. Många intressanta frågor dök upp bland våra deltagare. Extra roligt för oss på Ung Företagsamhet var att en av medarbetarna är en UF-alumn.

Bussen tog oss sedan vidare till Livgrenadjärmässen för en gemensam lunch i en fin historisk miljö. Anna Wallentinson verkställande direktör för Livgrenadjärmässen gav oss en historisk tillbakablick av verksamheten och berättade om spännande framtidsplaner samtidigt som vi njöt av en god lunch och fick möjlighet att nätverka med varandra.

Efter lunchen klev vi på bussen igen och åkte vi vidare mot dagens sista företagsbesök hos Arla Plast AB i Borensberg. Här fick vi en presentation av företaget som utvecklat och finjusterat extrusionsteknik för plastplåtar sedan 60-talet. Företaget har idag 250 anställda och är representerade i 30 olika länder. Idag är Arla Plast en av de ledande extruderna av plastplåtar i Europa och har en väldigt intressant marknad.

I vår arrangerar vi ytterligare ett Företagszafari tillsammans med Svenskt Näringsliv, hör av dig till mig för mer information om du är intresserad av att följa med och få ta del av näringslivet i regionen.

//Anna Wallin Ung Företagsamhet i Östergötland

anna.wallin@ungforetagsamhet.se

Registerstängning

Linköping  

Hej, 

I skrivande stund sitter jag i ett tomt och tyst Näringslivets Hus i Linköping. 

Idag Lördagen den 1:a December stänger nämligen vårt register och jag finns på plats som support till de elever som ännu inte registrerat sitt UF-företag fullständigt. 

Vi ser med spänning fram emot att kunna avslöja resultatet av årets registerstängning.  Antal elever som driver ett UF-företag ökar för varje år och 2018 är inget undantag!

Idag arrangerar vi även två julmarknader där mina kollegor finns på plats. 

Mellan kl 10-16 kan ni handla årets julklappar och möta några av länets Uf-företagare i Galleria Filbyter i Linköping och Mirum galleria i Norrköping. 

//William Almevik

Skolinformatör, Ung Företagsamhet i Östergötland 

 

UF alumni

Linköping Ibland är det lätt att glömma att det går att lyckas med mycket bara vi är villiga att kämpa för det. Det är då vi behöver bli påminda. Den 14 november anordnade UF alumni Östergötland en träff för tidigare UF-företagare. Under eventet hade vi alumner möjlighet att såväl lära känna varandra, som att lyssna på två otroligt häftiga ledare. Filip Apelstav, tidigare fotbollsproffs och nu bankchef på Länsförsäkringar Östgöta, pratade om ledarskap. Han tog upp alltifrån vad ett coachande ledarskap innebär och vad det har för effekt till hur vi ska tänka och agera för att uppnå det vi vill. En halvtimme senare och det var en självklarhet varför han blivit utsedd till Årets Ledare och mycket annat.

När Filip svarat på alla våra frågor var det Roshan Malalatungas tur att prata och han var precis lika intressant att lyssna på. Från att ha kommit till Sverige för att studera för ungefär 25 år sedan, är han idag hotelldirektör för alla tre Scandic-hotell i Linköping och har bland annat blivit utnämnd till Årets Näringslivsdiamant . Roshan tog upp sådant som marknadsföring, nätverkande och varumärkesbyggande. Han pratade om vikten av att vara genuint intresserad av andra människor och betydelsen av att inte enbart anställa kunskap utan att lägga stort fokus på attityd.

På väg hem senare den kvällen funderade jag på hur otroligt drivna, viljestarka och inspirerande såväl Filip som Roshan är. Jag tänkte även på hur jag alltid får så mycket kunskap och energi av att träffa och lyssna på människor som dem. Det är också anledningen till att jag velat fortsätta vara en del av alumninätverket även efter mitt UF-år. Idag är jag en av de nyare medlemmarna i styrgruppen för UF Alumni Östergötland. Tillsammans med de
andra styrgrupp-medlemmarna Sofia, Ismail, Pay-Shin, Martin, Rita och Oliver ser jag otroligt mycket fram emot den kommande tiden i alumni-nätverket. Det är en hel del roligt som händer - så se till att hålla koll!

Hoppas vi ses!

/Wanda Fouad, UF-alumn och styrgruppsmedlem i UF alumni Östergötland

 

Bilden kan innehålla: 4 personer, personer som ler, personer som står

På bilden: Ismail, Rita, Wanda och Martin, UF alumner och styrgruppsmedlemmar i UF alumni Östergötland.

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt