Logga in
Logga ut
UF alumni Företagsamhetsbloggen Företagsamhetsbloggen

Företagsamhetsbloggen

Ett helt fantastiskt jobb

Linköping  

God morgon!

Jag heter William Almevik och är ny skolinformatör och administratör på Ung företagsamhet i Östergötland. Jag tillträdde förra måndagen, så det här är min andra vecka på ett helt fantastiskt jobb.

Det är främst mig du som elev kommer ha kontakt med under året. I min roll som informatör åker jag ut till alla Östergötlands gymnasieskolor och berättar om vad ni har framför er det kommande året. Jag finns även till för att svara på era frågor under hela läsåret, så tveka inte att höra av er. 

Jag drev själv UF-företaget CookieCan tillsammans med två kollegor, så sent som förra läsåret, så jag är väl insatt i vad ni har framför er.

Jag ser fram emot att träffa så många av er som möjligt under året, i klassrummet och på olika event vi arrangerar.

Stort lycka till med ert UF-år. Nu kör vi!!!

 

Hälsningar

William Almevik, Skolinformatör & administratör

Ung företagsamhet Östergötland

UF alumni

Linköping Ibland är det lätt att glömma att det går att lyckas med mycket bara vi är villiga att kämpa för det. Det är då vi behöver bli påminda. Den 14 november anordnade UF alumni Östergötland en träff för tidigare UF-företagare. Under eventet hade vi alumner möjlighet att såväl lära känna varandra, som att lyssna på två otroligt häftiga ledare. Filip Apelstav, tidigare fotbollsproffs och nu bankchef på Länsförsäkringar Östgöta, pratade om ledarskap. Han tog upp alltifrån vad ett coachande ledarskap innebär och vad det har för effekt till hur vi ska tänka och agera för att uppnå det vi vill. En halvtimme senare och det var en självklarhet varför han blivit utsedd till Årets Ledare och mycket annat.

När Filip svarat på alla våra frågor var det Roshan Malalatungas tur att prata och han var precis lika intressant att lyssna på. Från att ha kommit till Sverige för att studera för ungefär 25 år sedan, är han idag hotelldirektör för alla tre Scandic-hotell i Linköping och har bland annat blivit utnämnd till Årets Näringslivsdiamant . Roshan tog upp sådant som marknadsföring, nätverkande och varumärkesbyggande. Han pratade om vikten av att vara genuint intresserad av andra människor och betydelsen av att inte enbart anställa kunskap utan att lägga stort fokus på attityd.

På väg hem senare den kvällen funderade jag på hur otroligt drivna, viljestarka och inspirerande såväl Filip som Roshan är. Jag tänkte även på hur jag alltid får så mycket kunskap och energi av att träffa och lyssna på människor som dem. Det är också anledningen till att jag velat fortsätta vara en del av alumninätverket även efter mitt UF-år. Idag är jag en av de nyare medlemmarna i styrgruppen för UF Alumni Östergötland. Tillsammans med de
andra styrgrupp-medlemmarna Sofia, Ismail, Pay-Shin, Martin, Rita och Oliver ser jag otroligt mycket fram emot den kommande tiden i alumni-nätverket. Det är en hel del roligt som händer - så se till att hålla koll!

Hoppas vi ses!

/Wanda Fouad, UF-alumn och styrgruppsmedlem i UF alumni Östergötland

 

Bilden kan innehålla: 4 personer, personer som ler, personer som står

På bilden: Ismail, Rita, Wanda och Martin, UF alumner och styrgruppsmedlemmar i UF alumni Östergötland.

My Diabag UF

Linköping


My Diabag UF blev månadens UF-företag i november och består av VD Elin Palm, säjare Johan Erlandsson och marknadsföringsansvariga Estelle Konradsson. Här tillsammans med HKH Prins Daniel då han besökte Berzeliusskolan tillsammans med sitt fellowship av entreprenörer.

 

Vad är My Diabag UF?
Har du eller någon i din närhet diabetes? Då är  detta ett företag för dig! Vårt företag erbjuder  diabetiker möjligheten att få designa sin egna  diabetesväska utifrån tycke och smak. Det  främsta målet med vårt företag är att kunna hjälpa fler diabetiker till ett roligare och enklare  liv genom en diabetesväska. Väskan erbjuder en  praktisk förvaringsmöjlighet för alla diabetestillbehör. Våra ledord är snyggt, praktiskt och egendesignat. 


Varför vill vi göra detta? 

Anledningen till att vi alla valde att läsa kursen entreprenörskap var att vi ville utmana oss själva genom att prova på att utveckla ett eget företag. Anledningen till  att det blev just en produkt för att hjälpa diabetiker berodde på att Elins lillebror  drabbades av diabetes och hon insåg då att det var många hjälpmedel som en  diabetiker ständigt måste ha med sig. Alla i UF-företaget har personer i sin närhet  som har drabbats av diabetes då detta är en av Sveriges vanligaste folksjukdomar.  Att driva detta företag har därför inte bara kommit att bli en rolig utmaning utan också en möjlighet att hjälpa personer med diabetes till ett enklare liv. 

Vad kommer att göra My Diabag UF framgångsrikt?
En starkt drivkraft att hjälpa diabetiker tillsammans med en stor nyfikenhet för att  utveckla sig som entreprenörer gör att vi tror att vi kan gå hur långt som helst. Det  finns många möjligheter, det gäller bara att se dem. Vi har även kul i företaget  vilket också är en viktig faktor för att lyckas. Genom att vara ett bra team  tillsammans kan vi stötta varandra såväl i motgång som medgång!   

Möt en guldpartner

I vårt senaste nyhetsbrev intervjuade vi en av våra guldpartners, Länsförsäkringar Östgöta, och jag tänkte nu passa på att lyfta fram den intervju här på bloggen; 

"Vi har sedan 1997 ett långvarigt samarbete med Ung Företagsamhet i Östergötland."

Länsförsäkringar Östgöta grundades redan år 1841 och sedan starten har bolaget och verksamheten vuxit och utvecklats i takt med tiden och med kundernas behov. Det som är viktigt för kunden, är viktigt för oss.Länsförsäkringar Östgöta bärs upp av sina 210 000 kunder – som också är bolagets ägare. Det betyder att deras kunders och ägares intressen är desamma – och att det är självklart för oss att det är kundernas långsiktiga intressen som alltid kommer först.

Som försäkringskund ges en unik möjlighet att påverka bolagets framtid. I lokala val kan kunden vara med och utse representanter till vårt fullmäktige, bolagets högsta beslutande organ. På den årliga bolagsstämman, där fullmäktige representerar alla kunder, utses styrelsen. Det är styrelsen som utser VD, som i sin tur ansvarar för bolagets alla anställda – dem kunden möter i kontakten med oss. När verksamheten har gått bra kan kunden dessutom få återbäring.
Vi ägs av våra kunder och vill verka för ett tryggt Östergötland fullt med möjligheter. Därför är vi är engagerade i samarbeten och aktiviteter som skapar gemenskap och trygghet runtom i regionen.

Länsförsäkringar Östgöta och Ung Företagsamhet 
-Vi har sedan 1997 ett långvarigt samarbete med Ung Företagsamhet i Östergötland. Vi är guldpartner och har i många år även varit tävlingsvärd för tävlingen Årets Tjänst. Det är ju vår framtid! summerar Ewa Lindholtz, marknad och kommunikation.

Ewa lyfter upp att genom Ung Företagsamhets verksamhet kan Länsförsäkringar Östgöta vara en naturlig del i och bidra till regionens tillväxt och utveckling. Vi ser att ungdomar växer genom UF-företagandet och att de tidigt får intresset för företagande är viktigt. Vi vill stötta och vara en del i elevernas utveckling, avslutar Ewa.

 ---

Vi skapar genom vår verksamhet kontaktytor för våra samarbetspartners, UF-elever, UF-alumner, UF-lärare, SYV och skolledare. En möjlighet för skola och näringsliv att mötas, nätverka och hitta former för fortsatta samarbeten.

Så, till alla våra samarbetspartners https://ungforetagsamhet.se/ostergotland/partners vill jag bara rikta ett stort tack! Tillsammans med oss bidrar ni till att fler unga människor får möjligheten att utveckla sin kreativitet och företagsamhet.

 

Jonna Castell, regionchef

Ung Företagsamhet i Östergötland

Gästblogg Not2Perfect UF

Stockholm Hej!

Vi är Not2Perfect, vi fick äran att bli månadens UF i oktober. Tusen tack för det William och gänget på ungföretagsamhet.

Vi som driver Not2Perfect heter Maja och Linnéa, tillsammans åker vi runt i skolor och föreläser om psykisk ohälsa för elever i högstadiet, lärare och föräldrar. Snart kommer vi även kunna erbjuda workshops för elever i mellanstadiet. I skrivande stund sitter vi i Stockholm och väntar på möte angående spännande samarbeten som kommer efter jul. Vill ni veta mer om oss vad vi sysslar med om dagarna när vi träffar massa härliga elever, lärare och föräldrar kan ni följa våran resa på sociala medier!

Tusen tack för vi fick gästblogga här!

Allt gott Linnéa och Maja, Not2Perfect.

Ung Företagsamhet på grundskolan

När jag berättar för mina vänner och nya bekantskaper var jag jobbar blir kopplingen i tio av tio fall den processutbildning i UF-företagande som vi jobbar med på gymnasiet. En del minns med glädje sina egna UF-företag, en del berättar att någon parallellklass i gymnasiet som hade UF-företagande på schemat. Vi har ju funnits i Sverige sedan 1980 och har en bred kompetens inom området entreprenörskap i skolan.

Faktum är att Ung Företagsamhets verksamhet inte begränsar sig till gymnasiet, utan vi finns även på grundskolan. Sedan 2011 är ett av uppdragen i läroplanen för grundskolan att elever på grundskolan ska ges förutsättningar att utveckla ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap, och vi som Sveriges största organisation för entreprenörskap i skolan hjälper skolor i arbetet med att förverkliga detta.

I Östergötland arbetar vi på grundskolan i form av stöttning till de som vill jobba med entreprenörskap i skolan. Vi är en utbildningspartner för de skolor och lärare, SYVar och rektorer på grundskolan som vill arbeta mer med entreprenörskap och med vår erfarenhet inom området har vi många goda råd att ge. Här kommer några:

1.Lokala företag vill ofta involveras i skolan, bjud in dem för att diskutera hur ni kan ha utbyte av varandra.

2.Finns det en tom lokal på orten? Varför inte låta eleverna öva samarbetsförmåga, idéskapande och demokrati och ”bestämma” vad som ska finnas i den tomma lokalen? Det vinnande förslaget kan eleverna sedan skicka till fastighetsägaren eller kommunen. Uppgiften, lärarhandledning och lektionsupplägg finns i vårt läromedel Vårt Samhälle.

3.På www.ungforetagsamhet.se finns många enkla övningar som lärare kan göra med sina elever. När man som lärare har registrerat sig får man tillgång till dessa. 

Sprid gärna dessa tips till de grundskolelärare som du känner. Entreprenörskap på grundskolan är inte svårt, speciellt inte när man när som helst kan kontakta oss för att bolla idéer.

BILD: Elev som jobbar med läromedlet Vårt Samhälle.

/Lars Hindrum – Projektledare med ansvar för grundskolan

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt