Ledare Tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tog Centern över makten på fullmäktige i Valdemarsvik i måndags. En lika dramatiskt som inte helt oväntad politisk utveckling.

Kommunalrådet Ted Starkås (S) är förstås nöjd, samtidigt som det nog går att ana avgående kommunalrådet Erland Olaussons (S) förhandlingsskicklighet bakom utgången. Socialdemokraterna lyckas inte bara sy ihop en hanterbar majoritet (till minimal kostnad i form av eftergifter), utan slår dessutom sönder det borgerliga samarbetet och göder de gamla goda relationerna vänsterut – samtidigt.

Av reaktionerna förstår vi att Centerpartiets tidigare allianskamrater inte var helt överraskade de heller, men i dag är många förstås en smula bittra. Det finns skäl att ta med den oklara parlamentariska situationen efter kommunalvalet i Valdemarsvik vid en bedömning av Centerns agerande. Men det finns också ett antal frågor att ställa.

Valdemarsvik vilade länge tryggt i Torvald Karlssons centerhand, men i valet 2010 tappade Centern var tredje röst – främst till det då nya Nybyggarpartiet – och nu väljer alltså Centern att spela andrafiolen i Starkås tremannaorkester. Därtill utan några större sakpolitiska genombrott. Nya kommunalrådet Jenny Elander Ek (C) försvarar visserligen överenskommelsen med att den bland annat tryggar äldreboendena i Gryt och Gusum, men som nu avgående oppositionsrådet Anna Nilsson (M) konstaterar har även Socialdemokraterna ”hela tiden sagt att boendena blir kvar den här mandatperioden” (nt.se).

”Jag tror att det här handlar mer om Centerpartiets beröringsskräck för SD” funderar Anders Bockgård från Landsbygdspartiet oberoende. Det är inte någon oäven gissning. I riksdagen vågar ju inte Centern (och Liberalerna) ens lägga ner sina röster till förmån för en moderatledd regering eftersom den teoretiskt skulle kunna bli beroende av Sverigedemokraterna! Då skulle det se illa ut om inte Centern markerade avstånd tydligare också på lokal nivå – även om det innebär att ge sitt stöd åt gamla socialdemokratiska antagonister.

Nu finns det visserligen en kommunalpolitisk centertradition av att sätta sig i politiska majoriteter av synnerligen varierande färg, men ett par saker skiljer situationen i Valdemarsvik från många andra kommuner. Dels har Centern tidigare varit ledande parti, Valdemarsvik har helt enkelt i stor utsträckning varit en centerkommun med Socialdemokraterna som huvudmotståndare. Nu har Centern kapitulerat. Dels utgör Landsbygdspartiet en given konkurrent om många traditionella centerväljare. Genom att exempelvis lägga ner skolan i Gryt har Socialdemokraterna knappast gjort sig populära bland dessa väljare. Och nu får dessa se fortsatt socialdemokratiskt styre i Valdemarsvik – tack vare Centern.