Ledare Att vara balanserad lönar sig inte. I stället belönas de partier som spetsar till det. Under måndagen rapporterade Expressen att Vänsterpartiet, Centerpartiet och Sverigedemokraterna går fram bland kvinnliga väljare. Tendenserna i opinionsundersökningarna generellt visar att samma partier lär bli vinnarna i valet.

Det som förenar Vänstern, Centern och Sverigedemokraterna är att de på olika sätt har tagit ytterkantspositioner, särskilt i migrationsfrågan. Vänsterpartiet och Centerpartiet strävar efter öppna gränser och en snabb återgång till en ordning som liknar den som gällde vid tiden för migrationskrisen. Sverigedemokraterna däremot driver den direkt motsatta hållningen och vill sedan i måndags att Sverige ska sluta att ta emot kvotflyktingar via FN – ett system som partiet tidigare var för.

Partiledarna Jonas Sjöstedt (V), Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) är i olika grad också populistiska i sin stil. Att deras politik saknar bredd döljs bakom en rapp retorik och trendkänslighet.

De partier som har en bredare idé om samhället gynnas däremot inte. De två partierna som kan vara regeringsbärande – Moderaterna och Socialdemokraterna – backar.

Partiledarna Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) kommer inte heller helt till sin rätt i en valrörelse som allt mer verkar bygga på en logik från sociala medier. En utveckling som verkar missgynna även Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Resonemang kring tingens komplexitet verkar attrahera ett minskande antal väljare.

Att Moderaterna backar visar tyvärr att ansvarstagande har sina baksidor. Det valmanifest som Moderaterna har presenterat är den enda tydliga reformagenda som har presenterats. Och det är ett omfattande dokument som kan garantera en borgerlig politik med fast förankring i myllan.

Nackdelen för partier som har en idé om vad som ska göras och hur vägen dit ser ut är att det inte går att lova allt. Men att lova allt åt nästan alla är något som särskilt Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet kan göra friskt.

Vänsterpartiet har också under den senaste mandatperioden kommit undan med det högst osympatiska beteendet att ta åt sig de satsningar som regeringen har genomfört samtidigt som Sjöstedt hårt har kritiserat annat som regeringen har gjort. Det är ett förhållningssätt till politik som inte är hållbart i längden.

Med framgångarna för Vänstern, Centern och Sverigedemokraterna väcks frågan vad som hände med landet lagom – landet Mellanmjölk.