Ledare “Jag uppfattar att de är väldigt angelägna att inte ge SD makt”, sa Jan Björklund (L) på pressträffen efter mötet med talmannen på tisdagen. Annie Lööf (C) började på en pressträff spekulera i en blocköverskridande regering som plan B. I stället för att spekulera om eventuellt S-regeringssamarbete bör de liberala partierna hålla fast i Alliansen.

På tisdagseftermiddagen meddelade talmannen Andreas Norlén att han tänker ge Ulf Kristersson (M) i uppdrag att sondera terrängen för att bilda regering. Detta eftersom partier som företräder en majoritet i riksdagen uppgett att de vill se Kristersson som statsminister. Nu är det upp till Liberalerna och Centerpartiet att inte gå på Socialdemokraternas spinn.

Socialdemokraterna har kanske inga politiska idéer och Stefan Löfven är kanske trött, men när det gäller det politiska spelet finns det ingen som kommer i närheten av hjärnorna på Sveavägen 68. Socialdemokraterna hävdar att det är omöjligt för en alliansregering att testa sitt stöd i kammaren eftersom S förstår att det endast är genom den typen av maktspel partiet kan få makten. Och för S gäller makt till varje pris. Vädjande blickar från Lööf och Björklund kan inte ändra på detta.

Att L och C köper detta resonemang, att man inte får försöka bilda regering om inte S har sagt att man får, är skadligt för partiliberalismen i Sverige. Om de liberala partierna ska löpa linan ut med sitt resonemang innebär det att man tvingas acceptera Stefan Löfven som statsminister. Och vad tror man att man kommer att få ut av det? Liberal politik?

“Alliansen ska inte skämmas för sänkta marginalskatter”, skrev Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson i Dagens industri i vintras (30/1). Allianspartierna ska inte heller skämmas över att man vill bilda en borgerlig regering, och därmed i praktiken får möjlighet att genomföra liberal politik.

Precis som Dagens Samhälles debattchef Sanna Rayman skrev i ett blogginlägg (14/9) går det inte att göra konkret politik av den så kallade GAL-TAN-skalan. Vill man ha sänkta skatter, rusta upp försvaret och stoppa en arbetsmarknadspolitik som kostar pengar men inte genererar några jobb kan man inte vänta på att sossarna ska ge grönt ljus, för det kommer de inte att göra. I stället borde C och L hjälpa Kristersson att använda den icke-socialistiska riksdagsmajoriteten för att söka stöd för en alliansregering. (Liberala nyhetsbyrån)