Insändare Motala går från att vara en anrik industristad till en turiststad med en lovande framtid i form av nya etableringar som till exempel Lalandia. Detta innebär nya arbetstillfällen och intäkter till stadens näringsliv, vilket i sin tur innebär skatteintäkter.

Det innebär också att Motala blir ett attraktivt besöksmål med chans att visa sig från sin bästa sida, vilket gör att hit vill man flytta och verka, ett fantastiskt skyltfönster!

En av de viktigaste platserna är Motala hamn, vi är inte utan anledning Göta kanals stolta huvudstad! Här möts cirka 750 000 besökare varje år som kommit landvägen, i båtar, på cykel och till fots. Av dessa är besökare till Motormuseet cirka 170 000 per år och är rankad som nr 4 i Östergötland avseende antal besök bland museerna. Undersökning visar att 70 procent av besökarna kommer i bilar, bussar och husbilar.

Hamnparkeringen är perfekt som evenemangsyta. Varje år har vi Vätternrundans arrangemang med sina närmare 40 000 anmälda och över 80 000 besökare. Den livsviktiga parkeringsplatsen/evenemangsytan skapar liv och rörelse hela året om med en närhet till centrum och hamn.

Att bebygga denna yta med ett bostadshus innebär att vår unika stadsbild förändras. Möjligheter till att bibehålla och utveckla hamnen som besöksmål försämras och för en turist kommer valet tyvärr att vara lätt. Man åker dit där det är lätt att ta sig och då kommer inte hamnen att vara ett alternativ längre. Detta kommer i sin tur att slå hårt mot centrumhandeln, eftersom turism till stor del är just handel.

Vi i Motala hamnråd som verkar i hamnen och längs Göta kanal är bekymrade och ser hur den nya lovande staden – turiststaden Motala – begränsas. Vi förstår att det måste byggas mer bostäder inne i Motala som en del av det nödvändiga bostadsbyggandet. Men att välja just denna mark är synnerligen olämpligt. Att förstöra den unika evenemangs- och parkeringsyta som hamnparkeringen utgör, innebär att fortsatt turistisk utveckling i området blir ointressant.

Vi värnar om Motala och vill fortsätta utvecklas, men inte skuggan av ett stort bostadshus!

Styrelsen Motala hamnråd

Johan Rahm

ordförande

Lotta Karlsson

sekreterare

Rolf Larsson

kassör