Insändare Den danska mejerijätten Arla har fått härja fritt. Det är dags att slå näven i bordet, för nu får det var nog med vansinnet. Äntligen har svensk mjölkproduktion kommit upp på agendan och närproducerat vinner mark.

Upproret för Boxholms Ost handlar inte bara om en ost, det handlar om maten på våra bord samt djur och natur. Giriga storföretag köper upp och lägger ner fungerade företag på landsbygden i jakten på högre vinster.

Arla har på flera plan under den senaste tid fortsatt visa att man är ett företag som föraktar närproduktion och till varje pris vill expandera med sina intetsägande mejerivaror som tillverkas i en automatiserad fabrik långt bort från närmaste ko.

Detta är absurt, förra året sänkte de Arlabondens lön flera gånger, genom att betala mindre för mjölken. Nu ges en tillfällig bonus för att på så sätt köpa böndernas tacksamhet och röster för nästa vansinnesprojekt.

Sedan oktober förra året när Arlapamparna stövlade in på ysteriet och meddelade att man skulle lägga ner Boxholms Ost och stjäla den till Östersund så har någonting hänt. Närproducerat har hamnat i fokus och man börjar se ett trendbrott. Nyligen har till exempel LRF lyft fram närproducerad mat i både artiklar och annonser.

Det är givet att Boxholms Ost passar in i närproducerat! Att påstå något annat är att blunda för sanningen. I dag ska man kunna bevisa att man är klimatsmart. De som inte klarar av detta och försöker stoltsera med dominans, långa transporter och feta vinster har helt missat tåget och står kvar på perrongen!

I oktober 2018 meddelades det att lägga ner ysteriet i Boxholm, trots att det går med god vinst. År 2019 har Arla plötsligt hittat pengar. Nu ska man satsa cirka 450 miljoner kronor i de svenska mejerierna varav 80 miljoner går till Jönköping långt från landsbygd och ko.

När vi andra talar om närproduktion och klimat lever Arla kvar i en värld med export, stordrift och långväga transporter. Det finns många alternativ till Arla. Axfood och Coop flyttar nu hem sin hushållsost till Gäsene Mejeri i Västra Götaland då dessa företag inte vill ha dansk Arlaost ut till sina kunder.

Hoppas att Arla omprövar sin roll i Sverige – och börjar med att rädda mejeriet i Boxholm. För Boxholm kommer aldrig vara en del av Östersund, varken osten eller orten, de är en del av Östergötlands hjärta!

Christian Wallertz

medlem i Boxholmsostens Vänner