Försvagningen av den turkiska liran kan härledas till den politiska oro som har rått i landet. Landet har dessutom tappat stora volymer av sin turism vilket har lett till dämpade hotellpriser, något som kan gynna svenska turister på jakt efter en prisvärd semester, säger Mattias Varén, reseekonom på Forex.

Den isländska kronan är den valutan som med en förstärkning med 14 procent har ökat mest i värde under jämförelseperioden.

En del av förstärkningen kan förklaras med att de kapitalrestriktioner som infördes i samband med finanskrisen nyligen hävts vilket har lett till en stärkt kurs för den isländska kronan.

Japan är inget billigt semesterland, men de som reser dit kan glädja sig åt att yenen blivit 10 procent billigare sedan samma tid förra året.

Även den amerikanska dollarn och det brittiska pundet har blivit billigare det senaste året, men det handlar om blygsamma förändringar. Euron har samtidigt blivit lite dyrare.

Det såg betydligt värre ut när man tittade i maj-juni, sedan dess har det blivit en lite starkare krona. Men det är Island och Turkiet som sticker ut, säger Varén.