• måndag 29 maj 2017

Svensk premiär för samtal via 4G-nätet

Ekonomi

Mobiloperatörerna arbetar på att flytta över röstsamtalen till datanätet. Nu rullas det första testet för privatkunder ut i Sverige.

Snabbare uppkoppling är den största vinsten, enligt telekomkonsulten Bengt Nordström.

Med appar som Skype och Whatsapp går det sedan länge att ringa över det mobila datanätet. Snart kommer de första svenskarna att kunna ringa röstsamtal som kopplas över 4G-nätet via sin mobiloperatör. Operatören Tre blir den första som lanserar tjänsten i Sverige.Tekniken kallas Voice over long term evolution, Volte.

Den mest uppenbara skillnaden med Volte är att man får en mycket kortare uppkopplingstid för samtalen, säger Bengt Nordström, vd på konsultfirman Northstream.

Enligt Tre:s pressavdelning är ambitionen att tjänsten ska gå ut brett till kunderna under våren. I första skedet handlar det om en testversion, som fungerar för vissa mobiltelefoner, och som frivilliga kunder kan anmäla intresse till.

Konkurrenterna kommer att följa efter. Telia säger till TT att deras arbete med skiftet till 4G går enligt plan och att systemet just nu går igenom en kvalitetssäkringsprocess.

Jag tror inte att Volte är någon intäktskälla för operatörerna utan det är mer att man ska ha en tjänst som är konkurrenskraftig och bra, säger Bengt Nordström.
 
 
  • Senaste nytt