Händelsen inträffade i fredags efter det att besättningen stängt av motorn på grund av "onormala indikationer" på Saab 340-planet med 16 passagerare.

Kaptenen visade exceptionella färdigheter i att landa flygplanet så smidigt i dåligt väder och starka vindar, så pass att passagerarna inte märkte det, säger Neville Howell vid det aktuella flygbolaget Rex, till AFP.

En passagerare berättar för Sydney Morning Herald att hon såg något hända utanför fönstret.

Artikelbild

| Bild från en video som visar Saab-planet som tappade en propeller under inflygning till Sydney. Personalen på planet berättade att propellern ramlade av 20 kilometer från flygplatsen.

Först trodde jag att det var en väldigt stor fågel som träffade vingen och försvann. Men det var inte en fågel - det var propellern som lossnade, säger hon.

"Extremt ovanligt"

Passagerarna informerades att planet flög på en motor. När planet landat tittade piloten ut genom fönstret och konstaterade att propellern verkligen var borta, vilket fick passagerarna att börja applådera.

Händelsen utreds, och tills dess har flygbolaget Rex valt att hålla sex av sina plan med liknande propellerväxellådor på marken.

Artikelbild

| Bild från en video som visar Saab-planet som tappade en propeller under inflygning till Sydney. Personalen på planet berättade att propellern ramlade av 20 kilometer från flygplatsen.

Det här är en extremt ovanlig händelse, och det enda andra konstaterade fallet var 1991 då det amerikanska bolaget Comairs flygplan också landade säkert efter att de tappat propellern, säger Howell till AFP.

Propellern borta

Saab 340 är byggt för att kunna flyga med bara en motor, och piloter får också öva på scenariot. Men en propeller som lossnar kan träffa och skada planet, eller ställa till stor skada på marken.

Saab säger att man är beredd att bistå australiska myndigheter. Helena Dahlberg vid Saabs presstjänst säger till TT att hon aldrig hört talas om att något Saabplan tidigare ska ha tappat en propeller.

Planet slutade tillverkas i slutet på 1990-talet.

Men det är väldigt många som är i operation runt om i världen, säger hon.

Propellern har ännu inte hittats.