För femte året i rad har bensinbolaget Cirkle K, tidigare Statoil, rankat billisternas beteende i varje län. I år hamnar Östergötland tredje högst på listan, endast slaget av Stockholm respektive Västra Götaland. Rankingen baseras på andelen miljöbilar, bilarnas förbrukning av bensin och diesel, deras klimatpåverkan, och hur långt de körs.

Jämfört med ifjol klättrar alltså östgötarna från en sjätte- till en tredjeplats på den sammanlagda listan, mycket tack vare att andelen miljöbilar i vårt län är näst störst i hela Sverige på 16,2 procent. Men antalet bilar per invånare i Östergötland är fortfarande 0,47 stycken, vilket tangerar riksgenomsnittet.

Koldioxidutsläppen från nya bilar i Östergötland uppgick samtidigt till 132 gram per kilometer, sjunde minst i hela Sverige. Östgötarna använde i genomsnitt 877 liter bensin och diesel under 2015, och tankade därmed tredje minst i hela riket under året.

– Bilisterna har stora möjligheter att göra klimatsmarta val. Genom att välja bränslesnåla bilar och tanka drivmedel som innehåller en hög andel förnybart är vi på rätt väg för att nå målet om en fossilfri trafik, säger Helena Fornstedt, ansvarig för drivmedel på Cirkle K, i ett pressmeddelande.

Utöver att använda ett bra drivmedel kan bilisterna också minska sin bränsleförbrukning med tio procent genom att ha rätt däcktryck och köra på ett sparsamt sätt, anser bensinbolaget. Det tycks vara ett gott råd för östgötarna, som trots sin höga placering på Cirkle K:s lista ändå ökade sina körsträckor med 1,5 procent under 2015.