Pantbanken Sverige beskriver 2016 som ett rekordår då man lånade ut 680 miljoner kronor. Det är en ökning med tre procent från året innan och verkar vara en långsiktig trend som håller i sig.

I Norrköping finns två pantbanker där man snabbt kan få låna pengar. Pantbanken på Bråddgatan drivs av Gomér och Andersson och dit kommer många för att lämna olika typer av värdesaker för att få låna kontanter.

– Det mest vanliga man lånar på är förstås guldföremål, säger Peter Karlsson, ansvarig på pantbanken. De är lätta att ta med och man har ett fast guldpris som gör värdet enkelt att fastställa.

Artikelbild

Gammal låneform. Peter Karlsson på Pantbanken i Norrköping kollar stämplarna på ett guldsmycke.

När guldsmycket kommer in till pantbanken är det först och främst viktigt att kontrollera att det faktiskt är ett äkta guldsmycke.

– Tyvärr händer det ganska ofta att det som presenteras som ett guldsmycke inte är det, konstaterar Peter Karlsson. Den som vill låna på smycket kan ha blivit lurad när han köpte det och ibland vet nog kunden innerst inne om att det är oäkta.

När pantbanken har vägt guldsmycket får kunden låna på smycket och sedan ska kunden lösa ut smycket inom överenskommen tid, annars går smycket på auktion.

– Vår snittkund lånar ungefär 4 000 kronor, säger Peter Karlsson. Vi har alla typer av kunder hos oss. Ofta är det stamkunder som behöver hjälp för att lösa en akut situation och man kan se variationerna i månaden. När pensionen betalas ut kommer kunder för att lösa ut sina smycken och runt månadsskiftet är det många som är i behov av pengar och då kommer man in med föremål.

Artikelbild

Äkthet. Det dyker ofta upp oäkta smycken på Pantbanken så alla guldföremål kontrolleras före inlämning.

En tandborste i silver och en uppstoppad räv är något av det mer udda som har passerat pantbanken. Fridlysta föremål som exempelvis elfenben måste man se upp med och konst kan vara svårt att värdera.

Hos en pantbank kan man inte hamna i en skuldfälla eller få betalningsanmärkningar, påpekar Pantbanken Sverige. När föremålet, efter påminnelse, inte har lösts ut säljs det på auktion.

Artikelbild

– De flesta löser ju ut sina värdesaker och vi räknar med att cirka 10-15 procent går vidare till auktion, säger Peter Karlsson. Vi har fortlöpande nätauktioner där man kan ropa in förfallna panter.

Pantbanker representerar en säker och kontrollerad andrahandsmarknad, menar branschen. Så har det varit sedan Gustaf III:s dagar på 1770-talet.

De vanligaste panterna är guld- och silversmycken, klockor, musikinstrument, konst och antikviteter. Under 2012 låg guldpriset på en rekordnivå och det gjorde att pantbankerna samma år slog utlåningsrekord.