• måndag 29 maj 2017

"Ansvarsfull roll"

Norrköping Han har ansvarat för etableringen av både Wildfire och Bamses värld. Nu tar Niclas Palmqvist steget från parkchef till vd för Kolmårdens djurpark.

­– Det är en ansvarsfull roll att axla, men Kolmården är inget enmansföretag och jag känner mig trygg i den kompetens och kunskap som finns hos mina medarbetare.

De senaste åren har Kolmårdens djurpark genomgått en omvälvande resa och Niclas Palmqvist har varit högst delaktig i förändringsarbetet. Han har varit anställd på djurparken i ungefär fem år och varit operativ projektledare för både Wildfire och Bamses värld.

– Förändringarna har varit bra, men nu är det dags att förädla och ta hand om det vi skapat, säger han.

Vilken blir den största utmaningen?

– Att få alla medarbetare att känna sig delaktiga och jobba åt samma håll.

Åt vilket håll är det?

– Att inse att vi visserligen är en djurpark först och främst, men inte bara. Vi behöver fler ben att stå på för att vara mindre sårbara.

Niclas Palmqvist ser fram emot att höja blicken från det tekniska området till parken som helhet och att lära sig mer om "djursidan".

– Här finns en oerhörd kompetens och vi har en folkbildande uppgift.

Då han själv är uppväxt i Norrköping åkte han som barn till Kolmårdens djurpark med skolan varje år.

– Jag kanske inte alltid uppskattade det då, men nu förstår jag hur mycket det ändå gav.

Parkens tidigare vd Mats Olsson klev av i december på grund av sjukdom och Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts som äger Kolmården, fortsätter att vara tillförordnad vd till dess att Niclas Palmqvist tar över den 1 september.

– Det känns bra att vi hittat en person som känner verksamheten och de anställda och som förstår värdet av att både ta vara på parken och att tänka nytt, säger Christer Fogelmarck.