När Macron vaknar upp efter söndagens presidentvalsseger är det bara att kavla upp ärmarna. I dag väntar ett första ceremoniellt uppdrag när han tillsammans med sittande presidenten Hollande ska uppmärksamma Nazitysklands kapitulation den 8 maj 1945.

De närmaste dagarna ska Macron presentera sitt val av premiärminister och bilda regering. Därefter är det dags att blicka fram mot parlamentsvalet i juni.

Splittrat land

Med 66 procent av rösterna i presidentvalet, mot Marine Le Pens 34 procent, har han medvind.

Macron lovar att bekämpa splittringarna i landet.

Presidentval och parlamentsval brukar följas åt ganska väl i Frankrike. Samtidigt står nu landet inför en helt ny situation där de traditionellt stora partierna - Socialistpartiet och Republikanerna - inte ens tog sig till andra omgången i presidentvalet.

Hitta balans

Många experter är tveksamma till att mittenrörelsen En marche ("På väg"), sombara är ett år gammal, lyckas med det. Om han inte lyckas måste han bilda en koalition, vilket kan vara svårt med en politik som spänner över så väl traditionella vänster- som högerfrågor. Enligt Mats Karlsson måste nu de traditionellt stora partierna bestämma sig.

Och för Macron gäller det att sätta igång att infria löften om bland annat arbetsmarknads- och utbildningsreformer.

Macron har lovat nya ansikten från utanför det politiska etablissemanget, och drivit en kampanj som bygger på förnyelse och förändring. Pierre Haski, före detta redaktör vid vänstertidningen Libération, säger till BBC att många unga teknokrater kring Macron nu står och stampar i väntan på framträdande poster.

Många röstade inte

Strax över 25 procent av väljarna gick inte alls och röstade, den högsta siffran för valskolk sedan presidentvalet 1969.

Tillsammans med ogiltiga och blanka röster innebär det att en tredjedel av väljarna inte gjorde något val mellan de båda presidentkandidaterna i den andra valomgången på söndagen.