De inblandade misstänks för skatteflykt, förskingring och bedrägeri i ytterligare en bolagshärva som väckt folkets vrede. I centrum står styrelseledamoten Shin Dong-Bin, tillsammans med sin bror, syster och pappa. Som grädde på moset är även pappans nästan 40 år yngre älskarinna inblandad, som tillsammans med sin dotter äger 6,8 procent av ägarbolaget.

Fick lön utan jobb

Shin Kyuk-Ho verkade förvirrad när han i rullstol fördes in i domstolssalen, men hann ilskna till och kasta sin käpp i golvet innan han rullades ut igen, med fötterna släpandes i marken. Han nekade via advokat till anklagelserna om korruption till ett värde av motsvarande nästan 1,8 miljarder kronor.

Hans älskarinna, en före detta modell och skådespelare, anklagas för att ha förskingrat stora summor genom att ta emot lön från företaget, utan att ha utfört några direkta arbetsuppgifter.

Inblandat i robotförsvar

Lotte är ett multinationellt storbolag, Sydkoreas femte största, som är inblandat i flera verksamheter som detaljhandel, mat och hotell. Lotte är också aktuell genom att ha tillhandahållit den mark där det amerikanska antirobotsystemet THAAD börjat monteras upp. Det har gjort att 90 procent av bolagets butiker i Kina fått slå igen, antingen av myndigheter eller av demonstranter. Kina har protesterat högljutt mot placeringen, då landet oroas över att systemets kraftiga radar kan tränga in över det egna territoriet.

Härvan kring Lotte är separerad från skandalerna kring avsatte presidenten Park Geun-Hye där Samsung är inblandat.