På måndagen berättade vi om namninsamlingen där över 3 500 personer skrivit på för att rädda Trädgårdsfiket. Kaféets framtid är oviss när kommunen planerar om verksamheten på Trädgårdstorget.

– Det är klart att alla skriver på för att rädda ett fik. Men de tänker inte brett. Kommunen ska inte subventionera ett fik där det redan finns andra fik, säger Magnus Lidén.

Lidén äger kvarteret därbland andra Espresso House och 7-Eleven ligger. Han poängterar att ingen av hans hyresgäster har klagat på konkurrensen från Trädgårdsfiket.

Artikelbild

| Magnus Lidén.

– Men jag tycker att det är orättvist. Mina hyresgäster betalar vanlig, marknadsmässig hyra tolv månader om året. Och så får någon slå upp ett fik precis utanför, på mark som kommunen upplåter billigt. Dessutom på årets bästa månader, för att sedan dra därifrån. Jag tycker om konkurrens, men det ska vara konkurrens på lika villkor.

Men Trädgårdsfiket har ju funnits längre än både Espresso House och 7-Eleven?

– Det har funnits fik i det här huset i nästan hundra år. Schelins öppnade 1940. Att det sedan bytt namn och ägare har inte med saken att göra. Man gör inte så här – det är som om jag skulle slå upp ett stånd och sälja klockor precis utanför klockaffären, säger Magnus Lidén.

Muharrem Demirok (C) har engagerat sig för Trädgårdsfikets överlevnad. Det gillar inte Magnus Lidén.

Artikelbild

| Magnus Lidén äger kvarteret med bland andra Espresso House och 7-Eleven.

– Han fiskar röster. Han har lyssnat på en småföretagare. Ett kommunalråd ska lyssna på alla innan han tycker något.

Demirok låter sig inte övertygas av Lidéns argument.

– Våra torg skulle bli väldigt tråkiga om vi stoppade allt som riskerar att konkurrera med någon annan.