I årets tävling, som arrangeras för elfte gången i rad av Marö, Marknadsföreningen i Östergötland, deltog över 50 bidrag. Juryn valde ut 15 till en final som avgörs på Agdagalan, årets stora fest för alla östgötska marknadsförare. Då koras vinnare i fem olika kategorier.

Bland de nominerade finns både marknadsavdelningar på stora företag som Tekniska verken och Stångåstaden samt mindre produktionsbolag som Kojanfilm och Byn kommunikationsbyrå. Där finns också bland andra Teknomedia, som producerat tv-programmet Tack för maten för 24nt och 24corren och Effekt by Gaia som hjälpt Norrköping flygplats i lanseringen av flyglinjen till München.

Storlek eller brist på stora resurser har ingen avgörande betydelse för kvalitet eller framgång i marknadsförarnas bidrag, enligt Elin Karlsson, som är med och arrangerar tävlingen.

Artikelbild

Agda. Originalstatyetten är en stor blå höna med ben gjord av konstnären Stina Opitz.

– Juryn tittar på idé och hur relevant ett bidrag är. Allt handlar om kreativiteten och att nå rätt personer. Små byråer med mindre resurser kan göra ett jobb lika bra som stora marknadsavdelningar. Det handlar inte om pengar, säger Elin Karlsson.

I år fanns det många bidrag med digitalt och filmat material, enligt Elin Karlsson.

– Många fler företag än tidigare år satsar på rörlig bild när de vill nå ut. Det är trenden i årets Agdatävling, säger hon.

Vinnarna får äran och utmärkelser, men Årets bästa marknadsförare i Östergötland får även Agda. När tävlingen instiftades 2006 lekte arrangörerna med branschens mest kända pris "guldägget" och lite vad som kom först "hönan eller ägget". Därför valde Marö att ge tävlingen namnet "Agda" efter hönan Agda. Originalstatyetten är en stor blå höna med ben gjord av konstnären Stina Opitz.

– Det är därför vår höna har ben, det är konstnärens symbol. Konstnären gjorde den med ett par barbie-ben som sen blev svåra att få tag på,därför bytte vi det till ett lite mer stilrent pris med bara siluetten, säger Stefan Widar, ordförande i Marö.

Agdagalan hålls på torsdag på Arbis Bar och Salonger i Norrköping.

Du ser alla nomineringar på Agdagalans hemsida. (Extern länk)