• torsdag 23 mars 2017

Carlzon & Gunnarsson

PR-Bloggen

 

 

Sachsenhausen SAS och minnesdagen för Förintelsens offer

ELLER

Vikten av att tänka brett när företaget ska kommunicera.

Mejlet dök in i min inkorg från SAS med rubriken ”Resor att längta till” dagen före den dag som vi högtidlighåller som den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.

Öppnade mejlet på kvällen, och ögonen fastnade på texten ”Mycket att se i Frankfurt Charmas av Sachsenhausens kullerstensgator, skratta i Bornheim – även kallad das Lustige Dorf (den roliga byn)………”

Vad??                 Vill SAS locka oss att åka till en tysk stad, en plats som är ökänd för att ha haft ett av Nazi-regimens hemska koncentrationsläger, för att den har charmiga kullerstensgator?!

Som de flesta av oss så vet man inte alltid var en historisk plats ligger och efter lite googlande så fick jag klart för mig att det finns en stadsdel i Frankfurt som bär samma namn som ett av SS hemska koncentrationsläger nästan 60 mil bort.

Vet inte om jag var den ende som reagerade, men sensmoralen av det här är att när man ska kommunicera så bör man tänka efter och fundera över om det som skrivs kan ge upphov till associationer som är allt annat än det man avsåg. Lite bredd och fundera utanför boxen är alltid bra och att ha läst historia i skolan är nog också bra. Själv får jag väl plugga mer geografi!

Förhoppningsvis har ingen annan än jag som fått det här nyhetsbrevet från SAS fått samma associationer som jag, för drabbade hade det varit allt annat än roligt. För SAS skulle det här kunnat blivit en medieanka som kunnat spridas vitt och brett, visserligen orättvist men ändå skadat varumärket.

Slutligen all respekt och tankar till förintelsens offer och deras efterlevande – låt oss arbeta för att det inte upprepas.

/Håkan

Det handlar om budskap Mr. Trump!

ELLER finns det något man kan lära av Trump om kommunikation? Del 2

 En bra kommunikation handlar om att den är trovärdig.

När det gäller Trump så är det många som misstror honom på den punkten. Det gäller både frågan om han menar vad han säger och om hans förmåga att få det att hända.

Om man kan titta bort från dessa berättigade frågor, så kan man i vart fall fundera på om han utifrån den målgrupp han velat nå på sin väg till att bli president ändå inte gjort sin hemläxa bra. Och den hemläxan heter budskap.

Allt för många företag och organisationer har för många budskap eller skickar ett budskap som företaget egentligen velat sända till en annan målgrupp än den de skickar det till. Det skapar förvirring och riskerar att minska trovärdigheten även om man i övrigt inte har Trumps sätt att förhålla sig till sanningar.

Så en viktig faktor för Trumps framgångar var ett bra och slagkraftigt budskap för att nå presidentposten. Så för alla gäller att hitta sitt eget ”Make America Great Again”, men glöm inte att det ska vara trovärdigt över tid för i annat fall blir du nog inte omvald..............

/Håkan

It’s all about TROVÄRDIGHET Mr. Trump!

ELLER finns det något man kan lära av Trump om kommunikation?

 

Det är lätt att förfasas, förtvivlas och bli bedrövad av Trumps framfart.

 

Dock kan det ändå vara värt att fundera över om det är något som han gör som skulle kunna användas på ett positivt sätt av andra.

 

I några avsnitt framåt kommer vi fundera lite över hur han hanterat

några av grundpelarna i all kommunikation:

  • Budskap
  • Målgrupp
  • Kanal

/Håkan

Konsten att spegla

Ett vanligt beteende hos människan är att omedvetet spegla andra i sin omgivning; att ta efter rörelser och beteenden som andra i vår närhet använder sig av. Vi gör det för att vi vill skicka ut signaler om tillhörighet eftersom att vi, när vi blir speglade, känner samhörighet med personen eller personerna som speglar oss.

På Facebook sprids just nu ett videoklipp om spegling (se videon här). I videon är det statister på en vårdcentral som alla ställer sig upp vid ett specifikt ljud. Det dröjer inte länge förrän även andra personer börjar härma deras beteende.

Detta är ingenting som är unikt för experimentet, utan detta är något som alla människor gör, vilket innebär att kunskapen om spegling kan användas för att hjälpa dig förstå andra och anpassa dig för att få ut det bästa av ett möte.

Genom att spegla de du möter kan du bryta isen och hjälpa människor att känna sig trygga med dig under konstlade situationer. Du kan också, när en av dina kollegor presenterar, luta dig framåt för att visa intresse. Efter ett tag kommer övriga att följa efter och då även lyssna mer uppmärksamt.

Spegling kan även hjälpa dig att, genom att notera om din kund speglar dig, avgöra om det du säger är av intresse eller inte. Sker ingen spegling bör du antagligen byta presentationsteknik, mer om det kan du läsa här.

Spegling kan alltså användas för att optimera möten, men det kan också gå till överdrift. Härmar du varje rörelse och kroppsspråk in till minsta detalj kommer det istället att skapa irritation hos den du speglar. Spegling bör med andra ord användas med måtta – och aldrig med intuition att skada eller manipulera. Spegling fungerar istället bäst när det används för att medvetandegöra hur din omgivning ser på dig, det du säger och öka förståelsen för hur ett möte blir en positiv upplevelse för båda parter. Om inte annat för att slippa bli utsatt i ett Facebook-experiment…

/Johanna Järvstråt

En enda stor cirkus

”Mördarclownerna har kommit till Sverige”, är en av många rubriker. Jag drar filten om mig, och tittar ut genom fönstret.

Ingen har väl egentligen missat att Stephen Kings megasuccé IT ska nylanseras 2017? Clownfantasterna har det antagligen inte. En del teorier pekar på att clowntrenden började i samband med denna nyhet, en del pekar på att det var en trend i Italien som sedan spred sig.

Samtidigt rider många på trenden som satt skräck över hela världen. Medierna skapar rubriker, Nyheter24 manar tjejer till att skriva debattartiklar om hur clownskräcken påverkar de som redan är utsatta, krogarna i Linköping har tema cirkus på Halloween. Men någonstans i PR-cirkusen som clown-spratten skapat har det blivit just det – en enda stor cirkus.

Ingen pratar längre om Stephen King, om de utsatta eller om Halloweenfirandet i stan. Krogarna har förbjudit clownutklädnad, oskyldiga har huggits ner med machetes, familjer backar ur spökvandringar, leksaksbutiker har slutat sälja clowndräkter och clownerna själva instagrammar och intervjuas i tidningar där de pratar om att de skräms för att samhället vill det.  All synlighet är bra PR, eller hur var det nu?

Ja, det låter helt absurt. Men vi fortsätter att kolla filmer, fascineras och googla. Det som började som ett harmlöst spratt – ja kanske till och med ett PR-trick som spann ur all kontroll – börjar ändå sluta i något mycket viktigt, en upptäckt om människans natur.

Jag tittar ut genom fönstret. Jag ser ingen utklädd till clown, istället ser jag något mycket läskigare. Vi människor skrämmer hellre upp varandra med läskiga rubriker, clowner och spratt än hjälper varandra lyckas i en värld som redan har tillräckligt med elände.

Oktober, en månad som ska handla om kampen mot cancer har istället handlat om röda näsor och en sorglig insikt; världen är en enda stor cirkus och vi har blivit dess clowner.

 /Johanna Järvstråt

Hej, vi heter Göran Carlzon och Håkan Gunnarsson. Vi är rådgivare respektive vd på PR-byrån Erichs Communications. I den här bloggen kommer vi att lyfta fram stort och smått som kan vara till nytta för företag som vill synas mer och bli tydligare i sin profil. Det handlar om konkreta tips för att bättre nå ut till kunder, medarbetare, ägare och potentiella investerare - ofta kopplat till varumärken och dagsaktuella händelser.

När vi inte bloggar eller är ute på uppdrag har vi båda ett stort intresse för klassiska bilar. I Håkans garage finns det till exempel en MG från 1938 och i Görans garage står det en folkvagnsbubbla i lysande 1970-talsfärgen orange.


Sedan hösten 2014 är vi tre som bloggar i och med att Johanna Järvstråt blev vår kollega på Erichs Communications, där hon arbetar som vår kommunikatör. När hon inte bloggar eller grottar ner sig i kommunikativa uppdrag, njuter hon av en cappuccino på någon av Linköpings alla uteserveringar – om vädret tillåter.  

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt