• torsdag 27 april 2017

Carlzon & Gunnarsson

PR-Bloggen

 

 

Sachsenhausen SAS och minnesdagen för Förintelsens offer

ELLER

Vikten av att tänka brett när företaget ska kommunicera.

Mejlet dök in i min inkorg från SAS med rubriken ”Resor att längta till” dagen före den dag som vi högtidlighåller som den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.

Öppnade mejlet på kvällen, och ögonen fastnade på texten ”Mycket att se i Frankfurt Charmas av Sachsenhausens kullerstensgator, skratta i Bornheim – även kallad das Lustige Dorf (den roliga byn)………”

Vad??                 Vill SAS locka oss att åka till en tysk stad, en plats som är ökänd för att ha haft ett av Nazi-regimens hemska koncentrationsläger, för att den har charmiga kullerstensgator?!

Som de flesta av oss så vet man inte alltid var en historisk plats ligger och efter lite googlande så fick jag klart för mig att det finns en stadsdel i Frankfurt som bär samma namn som ett av SS hemska koncentrationsläger nästan 60 mil bort.

Vet inte om jag var den ende som reagerade, men sensmoralen av det här är att när man ska kommunicera så bör man tänka efter och fundera över om det som skrivs kan ge upphov till associationer som är allt annat än det man avsåg. Lite bredd och fundera utanför boxen är alltid bra och att ha läst historia i skolan är nog också bra. Själv får jag väl plugga mer geografi!

Förhoppningsvis har ingen annan än jag som fått det här nyhetsbrevet från SAS fått samma associationer som jag, för drabbade hade det varit allt annat än roligt. För SAS skulle det här kunnat blivit en medieanka som kunnat spridas vitt och brett, visserligen orättvist men ändå skadat varumärket.

Slutligen all respekt och tankar till förintelsens offer och deras efterlevande – låt oss arbeta för att det inte upprepas.

/Håkan

Terrorns budskap ägs av folket

Det var bara några veckor sedan som det hemska dådet i Stockholm hände. Jag själv fick veta det när jag bläddrade igenom mina kompisars snaps där jag till min förfäran såg att en av mina vänner befann sig på platsen. (Snaps är ett inlägg i Snapchat vilket är en app som låter dig skicka videos och ögonblicksbilder i realtid till andra).

I panikens hetta dök det upp artiklar om möjliga skottlossningar, och min vän flydde i panik mitt under vårt ”Är-du-okej”-samtal på grund av den påstådda skottlossningen, som sedan visade sig bara var en del av den ryktesspridning som terrorattentatet gav upphov till.

Här hade man kunnat tro att terroristerna lyckats med sitt budskap att sprida skräck och rädsla om att gå ut. MEN mitt i allt detta hemska, denna sorg och dessa trauman så skedde något som inte bara ännu en gång visar kraften av sociala medier, kraften av det verktyg som lyckats störta diktaturer och ena människor.

Det började med en simpel hashtag, #openstockholm, för att hjälpa människor strandade i Stockholm att hitta någonstans att sova. Överallt valde människor att istället för att bli rädda, gömma sig och aldrig mer lita på en främling öppna sina hjärtan och sina hem.

Terroristernas budskap är att vi ska vara rädda för att leva våra liv, men som vi alla vet så äger inte någon avsändare eller handling tolkningsföreträde i hur ett budskap ska tolkas. Det är vi som lyssnar, upplever och tar emot budskapet, som äger hur det tolkas och hur det påverkar oss – och tro inte att terrorn är ett undantag.

För vi valde att tolka det som hände som ett tecken på att vi stängt ute människor för länge nu, att det var dags att enas och börja agera som medmänniskor. Vi tog budskapet och förvandlade det till något mycket starkare än terror - vi tog det och förvandlade till medmänsklighet.

//Johanna Järvstråt

Bildt vs. Trump 1 - 0

ELLER en bra one-liner sitter alltid bra

 

Här kommer en liten mellan-akt i min genomgång av Trumps sätt att kommunicera.

 

Trump kommunicerar ju gärna via Twitter, en annan som också gör det och var tidig med det är Carl Bildt.

 

Trump gillar ju enkla budskap till skillnad mot Carl Bildt, men för den skull är Bildt inte mindre dräpande i sina kommentarer eller vad sägs om den här one-linern som Carl Bildt twittrade häromdagen.

 

”I see that White House strategist Steve Bannon considers immigration a threat to the people of America. Sitting Bull would have agreed.”

 

Intelligent och effektivt sätt att kommunicera eller hur? Så vid rätt tillfälle kan man visst koka ner sitt budskap till en kort och säljande mening. Alltså hitta din one-liner!

/Håkan

 

Det handlar om budskap Mr. Trump!

ELLER finns det något man kan lära av Trump om kommunikation? Del 2

 En bra kommunikation handlar om att den är trovärdig.

När det gäller Trump så är det många som misstror honom på den punkten. Det gäller både frågan om han menar vad han säger och om hans förmåga att få det att hända.

Om man kan titta bort från dessa berättigade frågor, så kan man i vart fall fundera på om han utifrån den målgrupp han velat nå på sin väg till att bli president ändå inte gjort sin hemläxa bra. Och den hemläxan heter budskap.

Allt för många företag och organisationer har för många budskap eller skickar ett budskap som företaget egentligen velat sända till en annan målgrupp än den de skickar det till. Det skapar förvirring och riskerar att minska trovärdigheten även om man i övrigt inte har Trumps sätt att förhålla sig till sanningar.

Så en viktig faktor för Trumps framgångar var ett bra och slagkraftigt budskap för att nå presidentposten. Så för alla gäller att hitta sitt eget ”Make America Great Again”, men glöm inte att det ska vara trovärdigt över tid för i annat fall blir du nog inte omvald..............

/Håkan

It’s all about TROVÄRDIGHET Mr. Trump!

ELLER finns det något man kan lära av Trump om kommunikation?

 

Det är lätt att förfasas, förtvivlas och bli bedrövad av Trumps framfart.

 

Dock kan det ändå vara värt att fundera över om det är något som han gör som skulle kunna användas på ett positivt sätt av andra.

 

I några avsnitt framåt kommer vi fundera lite över hur han hanterat

några av grundpelarna i all kommunikation:

  • Budskap
  • Målgrupp
  • Kanal

/Håkan

Hej, vi heter Göran Carlzon och Håkan Gunnarsson. Vi är rådgivare respektive vd på PR-byrån Erichs Communications. I den här bloggen kommer vi att lyfta fram stort och smått som kan vara till nytta för företag som vill synas mer och bli tydligare i sin profil. Det handlar om konkreta tips för att bättre nå ut till kunder, medarbetare, ägare och potentiella investerare - ofta kopplat till varumärken och dagsaktuella händelser.

När vi inte bloggar eller är ute på uppdrag har vi båda ett stort intresse för klassiska bilar. I Håkans garage finns det till exempel en MG från 1938 och i Görans garage står det en folkvagnsbubbla i lysande 1970-talsfärgen orange.


Sedan hösten 2014 är vi tre som bloggar i och med att Johanna Järvstråt blev vår kollega på Erichs Communications, där hon arbetar som vår kommunikatör. När hon inte bloggar eller grottar ner sig i kommunikativa uppdrag, njuter hon av en cappuccino på någon av Linköpings alla uteserveringar – om vädret tillåter.  

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt