Logga in
Logga ut
Stay active – så blir du framgångsrik på I... PR-Bloggen PR-Bloggen

Företagsamhetsbloggen

Vad är samhällsentreprenörskap?

Går det att tjäna pengar genom företagande, samtidigt som man gör goda samhällsinsatser? Det är en fråga som de senaste åren har diskuterats flitigt, och trenden växer sig nu allt starkare i Sverige där det också poppar upp företag som satsar på att lösa gamla samhällsproblem med nya innovativa lösningar. Ett exempel är det östgötabaserade företaget Worldish som har tagit fram en tolkapp så att sjukvårdspersonal lättare ska kunna kommunicera med patienter som har ett annat språk. Ett annat exempel är företaget Trine som låter privatpersoner investera i solenergiprojekt i Afrika, samtidigt som man får tillbaka avkastningen med ränta när projekten börjar generera pengar.

Inom Ung Företagsamhet märker vi också av denna trend. Locker Room Talk UF blev något av UF-Sveriges megakändisar när de förra året kom tvåa på EM i Ung Företagsamhet med sin idé om att prata om normer och värderingar med unga idrottsutövare i deras omklädningsrum.  I år har vi WeTalk UF från Katedralskolan i Linköping som jobbar med föreläsningar kring psykisk ohälsa i syfte att förebygga sådan.

I kölvattnet av trenden med att entreprenörer vill göra betydande samhällsinsatser kommer också frågan om välgörenhet kontra samhällsentreprenörskap. Vad är vad? Vem är välgörare och vem är samhällsentreprenör? Välgörenhetsorganisationer som Rädda Barnen eller Världsnaturfonden har tidigare knappast klassats som entreprenörer, men kan man göra det i och med den nya trenden?

Inom Ung Företagsamhets utbildning innebär samhällsentreprenörskap att UF-företaget tänker långsiktigt, även ekonomiskt, om UF-företagets goda gärning ska få rätt effekt. UF-företagande är en utbildning där elever bland annat får ära sig att driva ett ekonomiskt hållbart företag. Vi jobbar vidare med detta område såväl i vår organisation som i andra.

Titta gärna på klippet nedan om samhällsentreprenörskap och Ung Företagsamhet:

https://www.youtube.com/watch?v=dfapR1Ev4AE&t=1s

// Lars Hindrum, projektledare gymnasiet

Starta upp vecka för UF-elever

Linköping Den här veckan har UF-kontoret tillsammans med UF-eleverna haft fullt fokus på de första och obligatoriska delarna under UF-året. I samarbete med några av våra partners har vi arrangerat fyra olika seminarier med fokus på bland annat att skriva en affärsplan, framgångsrik försäljning och marknadsföring, rådgivarens roll i UF-företaget och möte med banken.

Det har varit engagerade och drivna elever som deltagit under veckan och sugit åt sig goda tips och råd och passat på att ställa kluriga frågor till våra föreläsare. Jag kan redan nu se att vi har många taggade entreprenörer igång som redan satt upp höga ambitioner för sig själva och i sina UF-företag. Vi ser fram mot att följa hur ni kommer använda dessa och utveckla era UF-företag.

Stort tack till alla som gjort den här veckan möjlig!

Anna Wallin, projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet Östergötland,

 

Vår del av East Sweden Innovation Week

Linköping  

Godmorgon, 

Den här veckan kickades igång med ett uppstartsmöte tillsammans med aktörerna bakom East Sweden Innovation Week 2018. Planeringen inför vår del av Innovation Week är i full gång.  Kolla hela programmet här: https://innovationweek.eastsweden.se/

I ett samarbete med Tekniska verken genomförs den 8-9 november ett Innovation Camp för 80 elever från olika gymnasieskolor och program runt om i Östergötland. De kommer då få i uppdrag att lösa ett verkligt case under 21 timmar. Till sin hjälp har de coacher (bestående av UF-alumner), experter (bestående av personal från Tekniska verken med olika kunskaper) samt olika föreläsningar. Deltagarna, eller INNOVATÖRERNA, tävlar i lag och bara ett lag ska utses till vinnare!

Min kollega William är i skrivandets stund ute på skolorna och informerar om Innovation Camp. Projektledare gymnasiet, Anna och Lars, informerar lärare, rektorer och skolledare. Själv arbetar jag med det grafiska inför och under själva campet, att sätta scheman för alla olika roller under campet, klippa musik, göra ppts osv.

Så… till en liten efterlysning: Har du eller någon du känner deltagit och vunnit Innovation Camp tidigare år? Maila mig på sarah.akerblom@ungforetagsamhet.se

 

Och kom ihåg – tipsa innovativa, drivna och engagerade ungdomar i gymnasieåldern om Innovation Camp 2018! Anmälan är öppen och det kommer bli GRYMT!

Det gör du här: https://ungforetagsamhet.se/gymnasium/ostergotland/tekniska-verken-innovation-camp-0

 

Varma hälsningar, Sarah Åkerblom projektledare event och kommunikation på Ung Företagsamhet i Östergötland

Teamet och att våga

Igår samlade vi över 1 000 UF-elever på Konsert och Kongress i Linköping för att kicka igång läsåret som UF-företagare.

Vilken energi och stämning det var i Crusellhallen! Publiken bestod av UF-företagare från hela länet, UF-lärare, alumner och samarbetspartners till Ung Företagsamhet. Ungdomarna är länets framtida företagare och arbetsgivare och vi bidrar till detta genom vår verksamhet.

På scen hade vi Jonathan Rudman som är UF-alumn. Hans resa som entreprenör började redan som barnsben med korvförsäljning i idrottsklubben sedan blev det UF-företagandet på gymnasiet, studier i entreprenörskap, engagerad i Ung Företagsamhets UF-alumninätverk och idag är han entreprenör.

”- Jag älskar verkligen entreprenörskap!” summerade Jonathan.

Jonathan gav UF-eleverna bra tips och inspiration att ta med sig under året. Ett av de tre viktigaste tipsen som han skickade med var just teamet. Vikten av att hitta rätt kollegor till sitt UF-företag. Hitta den där kollegan som kompletterar dina kunskaper. UF-företagets styrka är när teamet består av olika individer med olika kompetenser.

När Locker Room Talk gjorde entré på scenen steg jublet i hallen. Shanga Aziz och Rogerio Silva startade sin resa med UF-företaget Locker Room Talk UF för två läsår sedan. Vilken resa de har gjort!  

Igår stod de återigen på scen för att inspirera och peppa årets UF-företagare. Är det något som Shanga och Rogerio har tagit med sig är det just det att ”ingenting är omöjligt”. Tro på din idé så har du alla förutsättningar att förverkliga den under ditt år som UF-företagare.

Teamet är viktigt och tillsammans får vi varandra att växa och att våga!

Bild: Ung Företagsamhet i Östergötland, Locker Room Talk och konferencier Jonathan Rudman

// Jonna Castell

Regionchef, Ung Företagsamhet i Östergötland

Ung Företagsamhet är på riktigt!

Just nu träffar vi många elever som är på väg in i en av de roligaste händelserna under skoltiden – nämligen UF-företagandet. Det märks på stämningen bland eleverna att detta med Ung Företagsamhet är något unikt och spännande under skolåren. Eleverna får den där känslan att nu är det faktiskt på riktigt. Vi får många frågor kring affärsidéer och lagar och regler. ”Funkar detta? Kan man verkligen…?”. Vi hjälper såklart eleverna så gott vi kan med deras väldigt specifika frågor, men ofta behöver eleverna själva kontakta rådgivare eller läsa lagtexter för att göra en bedömning själva av vad som är möjligt och inte. De får stå på egna ben och ser att UF-företagande är på riktigt. 

 

Själv fick jag aldrig möjligheten att driva UF-företag när jag gick i gymnasiet för 15 år sedan. Jag grämer mig fortfarande över att jag inte låg på mer för att få driva UF på mitt program och att jag inte valde kurser där detta hade kunnat vara möjligt.

Idag är möjligheterna för elever att driva UF-företag mycket större. Jag hoppas att alla elever i Sverige ska få information om att de kan driva UF-företag inom ramen för sina utbildningar, så att alla får möjlighet att få den där ”på-riktigt-känslan”. 

// Lars Hindrum

Projektledare gymnasiet och grundskola, Ung Företagsamhet i Östergötland

Ett helt fantastiskt jobb

Linköping  

God morgon!

Jag heter William Almevik och är ny skolinformatör och administratör på Ung företagsamhet i Östergötland. Jag tillträdde förra måndagen, så det här är min andra vecka på ett helt fantastiskt jobb.

Det är främst mig du som elev kommer ha kontakt med under året. I min roll som informatör åker jag ut till alla Östergötlands gymnasieskolor och berättar om vad ni har framför er det kommande året. Jag finns även till för att svara på era frågor under hela läsåret, så tveka inte att höra av er. 

Jag drev själv UF-företaget CookieCan tillsammans med två kollegor, så sent som förra läsåret, så jag är väl insatt i vad ni har framför er.

Jag ser fram emot att träffa så många av er som möjligt under året, i klassrummet och på olika event vi arrangerar.

Stort lycka till med ert UF-år. Nu kör vi!!!

 

Hälsningar

William Almevik, Skolinformatör & administratör

Ung företagsamhet Östergötland

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt