• onsdag 20 september 2017
Vikten av goda råd Företagsamhetsbloggen Företagsamhetsbloggen

Företagsamhetsbloggen

Nu har resan börjat

Första månaden på nya jobbet har svishat förbi i ett rasande tempo. Jag minns den där dagen för fyra veckor sedan när jag full av förväntan men också lite nervös hoppade på min röda cykel till Svenskt Näringslivs Hus för att träffa mina nya kollegor och ta mina första stapplande steg på Ung Företagsamhet.

För årets UF-elever har det gått en vecka sedan registreringen öppnade, vilket ändå kan ses som lite av ett startskott på det nya UF-året. Med största sannolikhet är även eleverna fulla av förväntan, men säkert också lite nervösa, efter att ha tagit sina första stapplande steg mot att bli UF-företagare. Jag tycker mig stå inför en resa som på många sätt liknar UF-elevernas. Ett år fyllt av nya utmaningar, många frågor, nya mål, drömmar, förväntningar, framgångar, deadlines, men även den där uppförsbacken som står och lurar någonstans på vägen.

Det kan lätt bli lite nervkittlande att ta sig an en ny utmaning i livet. Därför känns det lyxigt att jag kommer få dela mitt första år på Ung Företagsamhet med alla nya UF-elever. Att få befinna sig i en miljö som präglas av unga människors engagemang, kämparanda och kreativitet är en fantastisk förmån och en inspirationskälla utan dess like. Min förhoppning är därför att jag i min nya roll kommer kunna ge tillbaka inspiration och motivation till eleverna under det kommande läsåret genom de event vi arrangerar och de kommunikationsinsatser vi gör. Det blir definitivt en av mina viktigaste utmaningar under detta läsår.   

 

// Emma Dahlin, projektledare event och kommunikation, Ung Företagsamhet i Östergötland

Vikten av goda rådÄr en god relation med rådgivaren en av framgångsnycklarna för ett lyckat UF-företagande?

Rådgivaren är en person utanför skolvärlden som fungerar likt en mentor för UF-företagen. Ofta söker UF-företagen en rådgivare som har kompetens inom de områden de känner sig osäkra på i företagandet.

Det är obligatorisk att ha en rådgivare men när jag träffar UF-elever råder jag dem till att gärna ha flera olika rådgivare med olika erfarenheter och kompetenser.

De svenska mästarna i UF-företagande 2017, Locker room talk UF hade 4 rådgivare under deras UF-år. En av de fyra var f.d. Idrottsministern Gabriel Wikström.

Jag ringde Shanga Aziz, en av Locker room talks grundare för att fråga hur de tänkte med rådgivare?

”Vi ville ha någon med mycket kompetens inom det området vi jobbar med. Gabriel Wikström och hans stab var en perfekt rådgivare i kombination med våra övriga 3 rådgivare. Vi hörde av oss till honom i början av UF-året och han ville mer än gärna ställa upp. Förutom våra rådgivare har vi även tagit emot mycket råd och hjälp från mång andra under resans gång.”

Det är fantastiskt att höra vilket bemötande UF-företagarna får från näringslivet när de hör av sig och söker rådgivare. Det finns så många som mer än gärna ställer upp med tid och kompetens för att hjälpa våra UF-företagare med goda råd och att bolla ideér.

// Malin Eriksson

Skolinformatör, Ung Företagsamhet Östergötland

BILD: Shanga Aziz, Locker Room Talk UF 

Idag startar UF-året!

Tjoho! Idag öppnar registreringen och från och med den 1 september kan alla Sveriges UF-företag registrera sig på Ung Företagsamhets hemsida.

Jag och mina kollegor följer med spänning hur registret, dag för dag och vecka för vecka, fylls på med nya, unga entreprenörer som ska starta sin alldeles egen UF-resa här i Östergötland. Unga människor som får testa en idé, utveckla entreprenöriella förmågor, ta risker, utmana sig själva, få kunskap om hur det är att driva ett eget företag - företagsamhet på riktigt!

Se här: https://www.youtube.com/watch?v=TNBGSetiegY 

Jag ser fram emot ett nytt UF-läsår – nu kör vi!

// Jonna Castell, projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet i Östergötland

En tid att fånga sina drömmar

Östergötland Efter bad, sol och avkopplande dagar har skolor och verksamheten på Ung Företagsamhet gjort en rivstart de senaste veckorna. Det är mycket aktiviteter för både UF-lärare och UF-företagare på agendan nu inför startskottet den 1:a september (registeröppning). Vi är ute i skolorna och träffar elever med både inspiration- och informationsföreläsningar. Detta till trots så slås man alltid av hur inspirerad man själv blir. Att möta morgondagens entreprenörer redan nu och få ta del av deras bubblande kreativitet och utvecklande idéer. För just nu är detta läsårs UF-företagare i sin förberedelsefas som innehåller teambuilding, affärsidéer, näringslivskontakter m.m. Att just gå från idé till handling är nästa steg för UF-företagarna, då registreringen snart öppnar och deras UF-företag kör igång på allvar. Så gör er redo att mötas av motiverande och inspirerande UF-företagare som snart levererar spännande tjänster och varor runt om i länet.

Motiverande tycker jag och som om inte det vore nog, så har jag nu i veckan varit på fortbildningsdagar med mina kollegor från hela landet. Nyheter, information, goda exempel och spännande utvecklingar på gång inom Ung Företagsamhet presenterades och tänk så mycket driv och engagemang det finns. Så medan bilen rullar in i ett regnigt Östergötland vet jag att flera tusen ungdomar nu är i full gång att planera för att kunna fånga sina drömmar och kanske förverkliga dem redan nu i sitt UF-företag.

Rickard Yngve, Projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet Östergötland.

Nytt läsår - nya UF-företag

Hej!

Liksom Jonna är jag också tillbaka på kontoret efter en skön semester. Snart har jag jobbat för Ung Företagsamhet ett helt år, tiden går verkligen fort när man har roligt!

Under året har jag varit med om så många spännande saker, och aldrig kunde väl jag tro att jag skulle få uppleva EM i Ung företagsamhet!

Det är det som är så spännande med den här organisationen, det händer saker och det rör på sig hela tiden! När föregående läsårets UF-elever går i mål, börjar förberedelserna för kommande läsårets UF-elever.

Nu ligger jag steget före innan eleverna är på plats i slutet av augusti och förbereder mina skolbesök. Om några veckor är eleverna mitt uppe i brainstormingfasen att komma på affärsidéer. Jag undrar vad som kommer bli en trend i år? Förra läsåret såg vi mycket samhällsentreprenörskap och hälsoinspirerade affärsidéer!

Jag är väldigt spänd på vad de kommande månaderna har att erbjuda, en sak som är säker är att det ska bli så härligt att snart få komma ut och möta läsårets UF-elever!

// Malin Eriksson

Skolinformatör, Ung Företagsamhet Östergötland

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt