• fredag 20 oktober 2017
”Kreativitet kan övas hela livet” Företagsamhetsbloggen Företagsamhetsbloggen

Företagsamhetsbloggen

Kan du allt? Eller har du ingen aning?

Östergötland

Bild: Informationsföreläsning för UF-företagare och UF-lärare från Folkungaskolan i Linköping 2017-09-04

Det spelar faktiskt ingen som helst roll. Vi är idag 3 veckor in i det officiella UF-året sedan registreringen startade och det märks att det är något speciellt på gång även i år. Ni som läser kontinuerligt här har kunnat följa exempelvis Locker room talk UF och deras resa. En fantastisk prestation som förtjänar allt beröm. Till detta har jag även förmånen att träffa nästan 400 andra UF-företag från länet och deras engagerade UF-lärare. För visst är det härligt nu när man får samtalen i stil med:

”Rickard vad måste vi tänka på om vi säljer tjänster? Vi har ingen aning.”

”Vi har tänkt att köpa in från utlandet … Vad behöver vi då tänka på?”

”Är det ok om vi gör så här, för vi har hört att…”

Oftast vet jag svaren, men lika härligt tycker jag det är när vi får ta hjälp av våra kontaktpersoner på olika myndigheter eller tillsammans med någon av våra samarbetspartners för att få svar eller bara bli upplysta om vad som gäller. För oavsett vad du tror dig kunna kommer du alltid att lära dig något nytt. När man får dessa frågor blir jag peppad, för då vet jag att eleverna har släppt det trygga bakom sig och nu gett sig ut på en resa som om de önskar kan ta dem hur långt som helst. De vågar vara kreativa och tror på sig själva och sina idéer.

När man sedan träffar dessa elever igen vid årets regionala UF-mässa i mars månad och de säger att de haft exempelvis över 30 säljtillfällen, haft internationella kontakter eller att de vill fortsätta driva företag efter UF-året. Då förstår man hur otroligt många olika förmågor och kompetenser de får chans att utveckla under sitt UF-år och vilken resa de får vara med om.

Så även i år kommer ytterligare flera tusen ungdomar att starta en resa som kan leda dem på vart som helst och hur långt som helst. Kanske hade de ingen aning? Kanske kunde de allt? Nu kan de i alla fall lite mer, oavsett vad.

 

// Rickard Yngve, Projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet i Östergötland

”Kreativitet kan övas hela livet”

Ja precis så är det! Kreativitet är en viktig förmåga som vi har användning av i många olika sammanhang. Historiskt sett har ju vi människor varit kreativa långt tillbaka i tiden. Det handlar om förmågan att skapa något nytt eller tänka i nya banor.

I förra veckan hade vi kreativitetskonsulten Gabriella Wejlid på plats. Hon var en del i det heldagsprogram som vi arrangerade i samband med länsstudiedagen för lärare i länet. Vårt tema för dagen var motivationshöjande undervisning inför arbetslivet och programmet innehöll fem olika punkter som knöt ihop temat till en helhet.

Deltagarna på plats fick under Gabriellas Wejlids pass testa några enkla övningar i syfte att träna och få igång det kreativa tänkandet. För det är ju i hjärnan det sker. Det är därinne vi skapar och vågar bryta mönster. Mycket skratt blev det!

BILD: Lärare gör kreativitetsövning på länsstudiedagen, 20171005

Jag tror att vi alla känner en idéspruta eller kanske är det så att det är DU som är just den personen? Den där personen som sprutar ut idéer, hittar lösningar och som ser möjligheterna. Är man inte en idéspruta kan man träna på att bli det. Idésprutans främsta egenskap är ju just förmågan att vara kreativ.

UF-elever ges möjligheten att testa, träna och utveckla sin kreativitet under utbildningen i UF-företagande. Viktigt är ju sedan att fortsätta öva och hålla det kreativa förhållningssättet vid liv oavsett ålder. Ett enkelt sätt, som Gabriella tipsade om, för att öka sin kreativitet kan vara att välja en ny väg till jobbet under en veckas tid. Genom att bryta vanemönster öppnas nya vägar och vårt sätt att tänka nytt – så min uppmaning till dig är att öva mera! Våga utmana dig själv och testa att ta en helt ny väg eller kanske testa ett nytt tillvägagångsätt (gå baklänges, hoppa, skutta) nästa gång du ska ta dig till jobbet. Känn in, se vad som händer och ta vara på kreativiteten!

 

// Jonna Castell, Projektledare gymnasiet,

    Ung Företagsamhet i Östergötland

”Bakom varje misslyckande döljer sig en maskerad möjlighet”

Tisdagen den 26:e september 2017 slog vi upp portarna till Louis De Geerhallen i Norrköping, det var dags för Ung Företagsamhets årliga Kick Off för Östergötlands UF-företag. Närmare åttahundra förväntansfulla elever klev in i Louis De Geerhallen, några uppklädda i vit skjorta och slips redo att ta emot pris i tävlingen ”Årets Årsredovisning 2016/2017” och årets nyregistrerade UF-företagare redo att ta emot inspiration och tips inför det kommande UF-året av två energifyllda och inspirerande föreläsare - Staffan Taylor och Julia Tollin.

UF-året som precis kickats igång kommer för de flesta kantas av stora visioner, drömmar men också utmaningar, stora som små. Inför varje utmaning när något inte tar den riktning som ni tänkt er kan ni luta er tillbaka till Staffans Taylors citat under kickoffen ”bakom varje misslyckande döljer sig en maskerad möjlighet”. Kanske var det den här utmaningen som var nyckeln till framgång i företaget, som skapat nya möjligheter som ni inte hade tänkt på eller som fått er att växa som team i företaget, ni kanske fick lära er mer om era personligheter och kompetenser som ni inte visste tidigare.

En nyckel till framgång under UF- året tror jag handlar om att viljan att lyckas alltid ska vara starkare än rädslan för att misslyckas. Att våga kliva utanför sin trygghetszon och våga tag steg framåt, det kanske inte alltid går som ni tänkt er, men oavsett hur det går har ni nått framgång genom att ni vågat att tro på er egna förmåga, tagit ett steg utanför er trygghetszon och för varje misslyckande döljer sig en maskerad möjlighet, så våga misslyckas. Ni utvecklar nya mål, kompetenser och färdigheter som kommer göra er väl rustade inför framtida utmaningar!

Så till alla er framtida UF-företagare där ute ge inte upp när ni stöter på utmaningar eller motgångar, se dem istället som en maskerad möjlighet!

Ett stort tack till samtliga som deltog och bidrog till årets Kickoff!

// Anna Wallin, projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet i Östergötland

 

Vikten av goda rådÄr en god relation med rådgivaren en av framgångsnycklarna för ett lyckat UF-företagande?

Rådgivaren är en person utanför skolvärlden som fungerar likt en mentor för UF-företagen. Ofta söker UF-företagen en rådgivare som har kompetens inom de områden de känner sig osäkra på i företagandet.

Det är obligatorisk att ha en rådgivare men när jag träffar UF-elever råder jag dem till att gärna ha flera olika rådgivare med olika erfarenheter och kompetenser.

De svenska mästarna i UF-företagande 2017, Locker room talk UF hade 4 rådgivare under deras UF-år. En av de fyra var f.d. Idrottsministern Gabriel Wikström.

Jag ringde Shanga Aziz, en av Locker room talks grundare för att fråga hur de tänkte med rådgivare?

”Vi ville ha någon med mycket kompetens inom det området vi jobbar med. Gabriel Wikström och hans stab var en perfekt rådgivare i kombination med våra övriga 3 rådgivare. Vi hörde av oss till honom i början av UF-året och han ville mer än gärna ställa upp. Förutom våra rådgivare har vi även tagit emot mycket råd och hjälp från mång andra under resans gång.”

Det är fantastiskt att höra vilket bemötande UF-företagarna får från näringslivet när de hör av sig och söker rådgivare. Det finns så många som mer än gärna ställer upp med tid och kompetens för att hjälpa våra UF-företagare med goda råd och att bolla ideér.

// Malin Eriksson

Skolinformatör, Ung Företagsamhet Östergötland

BILD: Shanga Aziz, Locker Room Talk UF 

Nu har resan börjat

Första månaden på nya jobbet har svishat förbi i ett rasande tempo. Jag minns den där dagen för fyra veckor sedan när jag full av förväntan men också lite nervös hoppade på min röda cykel till Svenskt Näringslivs Hus för att träffa mina nya kollegor och ta mina första stapplande steg på Ung Företagsamhet.

För årets UF-elever har det gått en vecka sedan registreringen öppnade, vilket ändå kan ses som lite av ett startskott på det nya UF-året. Med största sannolikhet är även eleverna fulla av förväntan, men säkert också lite nervösa, efter att ha tagit sina första stapplande steg mot att bli UF-företagare. Jag tycker mig stå inför en resa som på många sätt liknar UF-elevernas. Ett år fyllt av nya utmaningar, många frågor, nya mål, drömmar, förväntningar, framgångar, deadlines, men även den där uppförsbacken som står och lurar någonstans på vägen.

Det kan lätt bli lite nervkittlande att ta sig an en ny utmaning i livet. Därför känns det lyxigt att jag kommer få dela mitt första år på Ung Företagsamhet med alla nya UF-elever. Att få befinna sig i en miljö som präglas av unga människors engagemang, kämparanda och kreativitet är en fantastisk förmån och en inspirationskälla utan dess like. Min förhoppning är därför att jag i min nya roll kommer kunna ge tillbaka inspiration och motivation till eleverna under det kommande läsåret genom de event vi arrangerar och de kommunikationsinsatser vi gör. Det blir definitivt en av mina viktigaste utmaningar under detta läsår.   

 

// Emma Dahlin, projektledare event och kommunikation, Ung Företagsamhet i Östergötland

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt