Logga in
Logga ut
Gästblogg: Socks & Friends UF Företagsamhetsbloggen Företagsamhetsbloggen

Företagsamhetsbloggen

Gästblogg: UF-alumnen Rita Riadh

Linnköping Det föll sig naturligt att jag, Emma, Rebecka och Johanna skulle göra det tillsammans. Vi skulle ta oss till SM och skapa något unikt som skulle komma att förändra människors liv på riktigt. Vi hade många idéer, allt ifrån pensionärsgympa till paraplyfodral. Inget kändes helt rätt. ”Vi skriver en bok” sa jag. Året var 2015 när vi drev UF-företag och flyktingfrågan var mer aktuell än någonsin. Företaget fick namnet Story For Change UF och vi jobbade med boken ”Yasmins resa till det nya landet” varje dag. Vi ringde till tecknare, besökte boende för ensamkommande barn, kontaktade lärare, föräldrar, barn, politiker och myndigheter. Om vi lyckades få ett barn att kunna se ur flera perspektiv så var vi nöjda.  Det hårda arbetet lönade sig, boken såldes i flera hundratals exemplar och barn runt om i Sverige fick bättre förståelse för flyktingfrågan, vi lyckades. Att vi tog oss till SM och träffade inspirerande människor var även det en upplevelse jag föralltid kommer att minnas. Jag och mina vänner fick vara med om mycket, situationer vi aldrig skulle komma i kontakt med om det inte vore tack vare UF.

Story For Change UF

Idag läser jag affärsjuridik vid Linköpings universitet och jobbar fortfarande med frågor rörande barnrättigheter och socialt entreprenörskap. Jag blev även väldigt nyligen en del av den regionala styrgruppen för UF-alumni. Att fortsätta arbeta med UF känns verkligen roligt och jag hoppas kunna få uppleva fler ögonblick likt de under tiden jag drev UF-företag och möta andra inspirerande alumner. Jag har i år även gått en utbildning i självledarskap och socialt entreprenörskap där jag fått ta del av väldigt många idéer och nya perspektiv som jag tar med mig för det kommande arbetet med styrgruppen och UF-alumni.  Ett företag är så mycket mer än ekonomi och en produkt, bra företag förändrar människors liv till det bättre. Jag ser fram emot att diskutera nya idéer för att utveckla UF-alumni i Östergötland ännu mera.

Rita

 

// Rita Riadh, medlem i styrgruppen för UF-alumni Östergötland

 

P.S Missa inte Ung Företagsamhets julmarknader nästa lördag den 2 december i Filbyter Galleria i Linköping och i Mirum Galleria i Norrköping.

 

Gästblogg: Socks & Friends UF

Norrköping  

Hallå där!

Idag har vi från Socks & Friends UF fått äran att gästblogga här då vi är
Månadens UF-företag i februari. Vi är ett gäng på fem glada individer som driver UF-företag på Kunskapsgymnasiet i Norrköping. Vår affärsidé är att erbjuda kvalitetsstrumpor hem till dörren för den som söker efter en smart och lyxig lösning i vardagen. Vi erbjuder bambustrumpor som är extra följsamma, låter fötterna andas och dessutom är miljövänliga. Dessutom erbjuder vi strumporna som en prenumeration för den som vill ha något extra att längta till varje alternativt varannan månad.


Under vår tid som ett UF-företag har vi upplevt en hel del både roliga och spännande saker, men också en del mindre roliga saker som med det mesta här i livet. Vi har lärt oss mycket nytt, allt ifrån moment inom företagande till att ta ansvar och våga mer. Vi har dessutom vunnit lite priser vilket alltid är roligt såklart, men vi har även haft väldigt kul tillsammans. Det kan låta klyschigt men vi har blivit riktigt bra vänner och det har varit viktigt för att hålla energin uppe även under de tiderna när det är mycket att göra och allt inte riktigt går som man vill. Det uppstår ju en hel del konflikter när man ses ofta och jobbar så tätt inpå varandra. Diskussioner om allt ifrån en bild på instagram, vem som ska sitta fram i bilen, tillförseningar och böter är bara några av de konflikter som vi stött på. Som tur är lär vi oss av
misstag, konflikter och diskussioner och kan därefter bli ännu mer effektiva i vårt arbete.


Vi har mycket kvar innan det är dags att avveckla vårt företag. Härnäst har vi den regionala mässan och därefter försäljningsarbete och en årsredovisning. Vad som händer därefter återstår att se.


Om ni vill se eller höra mer om oss och vår produkt och tjänst finns vi på följande ställen:

Facebook: Socks & Friends UF
Instagram: socksandfriends_uf
Email: socksandfriends@gmail.com
http://socksandfriends.heymo.se


Vi finns självklart även på Östergötlands regionala mässa i Linköping den 8 mars, hoppas vi
ser många av er där!

//Socks & Friends UF
Nikita Devrient Svedahl, Elin Norén, Filip Åberg, Wilma Wastesson, Casper Westerdahl

 

UF-företagare en blivande Ingvar Kamprad?

Det har nu gått lite mer än en vecka sedan en av de största entreprenörerna genom tiderna avled. Alla känner nog till historien om Ingvar Kamprad, smålänningen som grundlade sitt möbelimperium redan som 17-åring. Hans drivkraft och hans sätt att driva företag kommer att inspirera företagare även efter hans död.

 Det är inte svårt att tänka att om Ingvar hade varit född år 2001 så hade han förmodligen startat sitt företag inom Ung Företagsamhets utbildning UF-företagande. Fiskedrag och pennor, som IKEA sålde i begynnelsen, är på många sätt typiska produkter som UF-företag runt om i landet säljer under det år som de bedriver sitt UF-företag. Senare märkte Kamprad att möbler sålde bättre, och gick således över till det.

Vi vet inte ännu, men kanske är 2018 året då en ny Ingvar Kamprad börjar sin resa mot att revolutionera världen med en ny vara eller tjänst. Sannolikheten att denne person i så fall tar sina första staplande steg i ett UF-företag är ganska stor.

På gymnasieskolor runt om i Sverige sitter det 30,000 UF-elever och funderar över affärsplaner, marknadsföring och försäljning. Den 8:e mars kommer många av dessa unga entreprenörer till Linköpings Sportcenter. Du är välkommen att träffa dem där och då. Vem vet, kanske kan du i framtiden berätta för dina barnbarn att du minsann träffade den nye Ingvar Kamprad redan 2018.

 I maj 2014 besökte Ingvar Kamprad  invigningen av SM i Ung Företagsamhet läs om mötet här:

https://ungforetagsamhet.se/ett-minne-livet-uf-foretagarna-att-mota-ingvar

 

// Lars Hindrum, projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet i Östergötland

UF alumni reportage: Möt Otto Hermansson

Linköping Placerat i Linköping och med vår UF-alumn Otto Hermansson som regionchef öppnade bemanningsföretaget Bravura upp sitt sjätte kontor i Augusti 2017. Jag möter Otto i entrén till kontoret som ligger i Mjärdevi. Otto Hermansson kommer senast från en tjänst som rekryterare på Bravuras huvudkontor i Stockholm. För 9 år sedan drev Otto UF-företaget Golf Tech UF på John Bauergymnaiset i Linköping.

”- UF-företagandet var riktigt utvecklande, att få driva ett företag som en del av plugget passade mig!” säger Otto.

På John Bauergymnasiet i Linköping läste han det som då kallades Entreprenörskapsprogrammet. Affärer var något som intresserade honom och programmet passade honom bra. Golf Tech UFs affärsidé var att underlätta för golfare. De utvecklade en produkt som hjälper golfaren med att sätta i peggen.

”- Att jobba med produktutveckling var utmanande men spännande. Utmanande på det viset att det krävdes en stor näve tålamod då det var en lång tidsprocess att ta fram en ny produkt. ” säger Otto.

Själva tävlingsmomenten under UF-företagandet upplevde Otto som roliga och de var ett av de företag som gick vidare som Årets innovation, vilket gav dem en plats på SM i Stockholm. När UF-företagandet var över bestämde sig Otto och en av UF-kollegorna att omvandlade UF-företaget till ett handelsbolag som de drev vidare några månader.

Efter studenten jobbade Otto på några olika arbetsplatser, bland annat var han anställd på ett bemanningsföretag och fick jobb på olika uppdrag. ”Eftersom jag var på många olika arbetsplatser fick jag en insyn i olika branscher, se olika arbetskulturen, ledarskap & medarbetarskap” säger Otto.

Den tiden beskriver Otto som riktigt lärorik ” -Det var bra för att hitta sin grej, men framförallt bra för mig att ha med mig in i mina roller på Bravura där vi träffar många olika branscher. ”

Sedan bar det av mot Jönköping för personalvetarstudier vid Högskolan i Jönköping. Varför det blev just personalvetare motiverar Otto med nyfikenhet. ”-Jag tror att min nyfikenhet var det som gjorde det intressant. Att kastas mellan psykologi, ekonomi, juridik och sociologi.  Jag fick möjligheten att ”nörda” ner mig i mycket och jag lärde mig alltid nya saker” säger Otto.

Under universitetsstudierna var Otto engagerad i föreningslivet och var ordförande för ett utskott. Vi diskuterar länge hur hans ledaregenskaper utvecklades under åren som ordförande och vad det faktiskt innebär att vara ideellt engagerad vid sidan av universitetsstudierna ” Många ser studentutskotten som en ploj grej, men det engagemang, tid och struktur som ligger bakom är enormt. Att leda universitetsstudenter som dessutom jobbar ideellt, är en stor utmaning”.

 

Vi diskuterar framtidens form av rekrytering och bemanning och Otto berättar om hur ansökningsprocessen kan komma att förändras. ”-  Sett till den rådande marknaden ser vi att vi som arbetsgivare i större utsträckning behöver möta arbetsmarknaden och inte förvänta oss det motsatta. Det ställer krav på att att vara lyhörd inför de förväntningar som kandidater och arbetsmarknaden har ”, berättar Otto.

Förväntningarna och kraven på ett jobb har och kommer även de förändras tror Otto ”- Millenials är ute efter ett något meningsfullt och utvecklande arbete i en god företagskultur”.

Vidare berättar Otto om framtidens anställningsformer. Det som idag ses som ”hopplärkor”, arbetstagare som ofta byter jobb, tror Otto kommer vara mer accepterat. ” - Jag tror även själva anställningsformerna på sikt kommer se annorlunda ut, och det de flesta strävar efter idag, en heltidsanställning, inte i samma utsträckning kommer finnas kvar i alla branscher. Istället tror jag många, både arbetstagare och arbetsgivare, kommer eftersträva projektanställningar eller frilanslösningar. Och att arbetsgivarna i sin tur kommer outsourca i mycket större utsträckning”.

Det märks att Otto är riktigt passionerad över sitt arbete och när jag frågar vad det är som faktiskt driver honom svarar han med ”Att få se någon annan lyckas, att få se någon annan utvecklas. Något som går hand i hand med att få se ett färdigt resultat med en nöjd kund.”

Om det är något mer han vill skicka med UF-företagarna, även om det låter väldigt klyschigt, så är det att ta vara på tiden. Det blir vad du utnyttjar tiden till, och aktivitet är alltid bättre än passivitet.

 

Intervju genomförd Augusti 2017

Av Ung Företagsamhet i Östergötland

 

Internationellt samarbete

Idag gästbloggar UF-läraren Sören Larsson från Platengymnasiet om skolans medverkan i det internationella projektet CBeWB:

"När vi fick en förfrågan om vi ville medverka i detta projekt såg vi det som en möjlighet för våra elever att ta ett steg ytterligare i sin utveckling. Av erfarenhet vet jag att man lär sig oerhört mycket genom att delta i internationella projekt. Ett internationellt UF-företag ställer krav inom många olika områden. Man måste kommunicera på engelska, hitta lösningar på olikheter i de olika ländernas upplägg och struktur av UF-konceptet.

Under de två första träffarna har man försökt hitta affärspartners och bildat internationella UF-företag. Man har gjort korta företagspresentationer på engelska. Man har också organiserat sig och fått olika ansvarsområden. Mellan träffarna får man kommunicera med varandra via internet.

Det har varit svårt att kommunicera då en del av de deltagande eleverna från främst Estland och Lettland inte har tillräckliga kunskaper i engelska. Att det finns olika regelverk i de olika länderna samt att UF-året ser annorlunda ut i några av länderna gör också att det finns en del problem som man måste hitta lösningar på. Det som varit positivt är att man lärt känna många elever från de andra länderna och fått förståelse och insikt i hur deras skolsituation ser ut. Man har också lärt känna många andra svenska ungdomar från de andra skolorna från Sverige. 

 

Då detta är andra året som vi från Motala deltar i detta projekt kan jag konstatera att de elever som deltog förra året och var med och utvärderade projektet tryckte på att det varit roligt, lärorikt och lett till att man utvecklats och fått bättre självförtroende genom deltagande i projektet. De elever som var med förra året var också mycket framgångsrika. Det ena företaget vann förstapris i en kategori på den stora mässan i Riga och det andra företaget som våra elever var representerade i utsågs till bästa CBewB företag 2016/2017. 

Sammanfattningsvis tycker vi att det varit lärorikt och roligt att delta i detta projekt. Efter att projektet är slut kommer vi även fortsättningsvis delta i internationella UF-projekt. Vi har bland annat pratat om att ha en tävlingskategori på vår lokala mässa som bästa UF-företag på mässan, där vinnaren får åka till Riga och delta på den internationella UF-mässan där. "

// Sören Larsson UF-lärare på Platengymnasiet i Motala

 2018 - nu kör vi!

Dags att släppa julmaten och nyårsraketerna för nu är vårterminen igång. Vi håller på för fullt och förbereder inför läsårets största event, ”Entreprenörskap på riktigt 2018 - Östergötlands mässa med unga företagare”.

Jag hoppas att ni är precis lika taggade som vi är, och inte minst lika laddade som alla fantastiska UF-företag!


På tal om UF-företag, strax innan jul där, innan man blev less på all skinka och skumtomtar så träffade jag faktiskt ett riktigt härligt gäng som startat företaget Ren Ruta UF. Deras affärsidé är simpel: ”varför ska något lukta illa när det kan lukta gott?”

Dessa sex grabbar från Fordons- och transportprogrammet på Carlsunds Utbildningscentrum i Motala kom på idén om spolarvätska med doft, något som nästan inte alls fanns på marknaden innan. Så tack vare detta UF-företag kan du nu köpa spolarvätska som luktar jordgubbe och vanilj.

När du sedan strosar runt på mässan, passa på att lukta lite på deras spolarvätska, du kommer inte att ångra dig! Torsdagen den 8 mars i Linköpings sportcenter.

Vi möts där!

 // Fanny Andersson, Skolinformatör & Administratör, Ung Företagsamhet i Östergötland

 

 

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt