Logga in
Logga ut
Konsumentavtal via telefon - ny lagstiftni... Juridik- och affärsbloggen Juridik- och affärsbloggen

Företagsamhetsbloggen

Entreprenörskap på riktigt 2018

Linköping I tisdags, tidigt på morgonen gav vi oss iväg mot Jönköping och deras regionala mässa – Entreprenörskap på riktigt 2018. Vi möttes av kalla vindar och 12 minusgrader när vi klev ur bilen utanför Elmia i Jönköping, men vid entrén möttes vi trots kylan som bet sig fast i kinderna av glada kollegor från Jönköping som tog emot oss, alla lika spända och förväntningsfulla som oss över att få öppna upp årets första regionala mässa inom Ung Företagsamhet.

Kraften och kreativiteten man möter i mässhallen när alla företagsamma unga entreprenörer byggt klart sina montrar och gjort sig redo för att möta besökare och juryn ger känsla av glädje och nyfikenhet. Ett UF-företag som fick mig att stanna till en extra stund i deras monter var BrickScale UF som ägnar sig åt marknadsföring och profilering med hjälp av LEGO-modeller.

UF-företaget riktar sig till företag som vill marknadsföra sig på ett annorlunda och spännande sätt genom specialdesignade LEGO-modeller. Modellerna har de skapat utifrån en verklig modell som de sen konstruerar i LEGO. Förutom att de tar fram en skalenlig modell så skapar de även realistiska funktioner. UF-företaget visade under mässdagen bland annat en buss de hade tillverkat åt ett bussbolag i regionen. UF-företaget har genom praktisk tillämpning av sina kunskaper från sitt gymnasieprogram/kurser och processutbildningen UF-företagande skapat en unik produkt med imponerande funktioner och snygg konstruktion av LEGO som marknadsföring och profilering till företag.

torsdag d. 8:e mars är det dags för alla UF-företag i Östergötland att få visa upp sina UF-företag i Östergötlands regionala mässa - Entreprenörskap på riktigt 2018.

Vi ses där!

//Anna Wallin projektledare gymnasiet och grundskolan

 

 

#ungföretagsamhetgörskillnad

"Jag hade inte varit där jag är idag utan mitt UF-företag."
Kajsa Lundborg är UF-alumn och arbetar idag som managementkonsult på Seventy Agency. Redan i sitt UF-företag på gymnasiet startade teknikintresset.
Lyssna till Kajsas story här https://ungforetagsamhet.se/kajsa
På den regionala UF-mässan torsdagen den 8 mars kommer Kajsa till vår mässa på Linköping Sportcenter för att inspirera nästa års UF-elever.
 // Jonna Castell, regionchef, Ung Företagsamhet i Östergötland

Gästblogg: Socks & Friends UF

Norrköping  

Hallå där!

Idag har vi från Socks & Friends UF fått äran att gästblogga här då vi är
Månadens UF-företag i februari. Vi är ett gäng på fem glada individer som driver UF-företag på Kunskapsgymnasiet i Norrköping. Vår affärsidé är att erbjuda kvalitetsstrumpor hem till dörren för den som söker efter en smart och lyxig lösning i vardagen. Vi erbjuder bambustrumpor som är extra följsamma, låter fötterna andas och dessutom är miljövänliga. Dessutom erbjuder vi strumporna som en prenumeration för den som vill ha något extra att längta till varje alternativt varannan månad.


Under vår tid som ett UF-företag har vi upplevt en hel del både roliga och spännande saker, men också en del mindre roliga saker som med det mesta här i livet. Vi har lärt oss mycket nytt, allt ifrån moment inom företagande till att ta ansvar och våga mer. Vi har dessutom vunnit lite priser vilket alltid är roligt såklart, men vi har även haft väldigt kul tillsammans. Det kan låta klyschigt men vi har blivit riktigt bra vänner och det har varit viktigt för att hålla energin uppe även under de tiderna när det är mycket att göra och allt inte riktigt går som man vill. Det uppstår ju en hel del konflikter när man ses ofta och jobbar så tätt inpå varandra. Diskussioner om allt ifrån en bild på instagram, vem som ska sitta fram i bilen, tillförseningar och böter är bara några av de konflikter som vi stött på. Som tur är lär vi oss av
misstag, konflikter och diskussioner och kan därefter bli ännu mer effektiva i vårt arbete.


Vi har mycket kvar innan det är dags att avveckla vårt företag. Härnäst har vi den regionala mässan och därefter försäljningsarbete och en årsredovisning. Vad som händer därefter återstår att se.


Om ni vill se eller höra mer om oss och vår produkt och tjänst finns vi på följande ställen:

Facebook: Socks & Friends UF
Instagram: socksandfriends_uf
Email: socksandfriends@gmail.com
http://socksandfriends.heymo.se


Vi finns självklart även på Östergötlands regionala mässa i Linköping den 8 mars, hoppas vi
ser många av er där!

//Socks & Friends UF
Nikita Devrient Svedahl, Elin Norén, Filip Åberg, Wilma Wastesson, Casper Westerdahl

 

UF-företagare en blivande Ingvar Kamprad?

Det har nu gått lite mer än en vecka sedan en av de största entreprenörerna genom tiderna avled. Alla känner nog till historien om Ingvar Kamprad, smålänningen som grundlade sitt möbelimperium redan som 17-åring. Hans drivkraft och hans sätt att driva företag kommer att inspirera företagare även efter hans död.

 Det är inte svårt att tänka att om Ingvar hade varit född år 2001 så hade han förmodligen startat sitt företag inom Ung Företagsamhets utbildning UF-företagande. Fiskedrag och pennor, som IKEA sålde i begynnelsen, är på många sätt typiska produkter som UF-företag runt om i landet säljer under det år som de bedriver sitt UF-företag. Senare märkte Kamprad att möbler sålde bättre, och gick således över till det.

Vi vet inte ännu, men kanske är 2018 året då en ny Ingvar Kamprad börjar sin resa mot att revolutionera världen med en ny vara eller tjänst. Sannolikheten att denne person i så fall tar sina första staplande steg i ett UF-företag är ganska stor.

På gymnasieskolor runt om i Sverige sitter det 30,000 UF-elever och funderar över affärsplaner, marknadsföring och försäljning. Den 8:e mars kommer många av dessa unga entreprenörer till Linköpings Sportcenter. Du är välkommen att träffa dem där och då. Vem vet, kanske kan du i framtiden berätta för dina barnbarn att du minsann träffade den nye Ingvar Kamprad redan 2018.

 I maj 2014 besökte Ingvar Kamprad  invigningen av SM i Ung Företagsamhet läs om mötet här:

https://ungforetagsamhet.se/ett-minne-livet-uf-foretagarna-att-mota-ingvar

 

// Lars Hindrum, projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet i Östergötland

UF alumni reportage: Möt Otto Hermansson

Linköping Placerat i Linköping och med vår UF-alumn Otto Hermansson som regionchef öppnade bemanningsföretaget Bravura upp sitt sjätte kontor i Augusti 2017. Jag möter Otto i entrén till kontoret som ligger i Mjärdevi. Otto Hermansson kommer senast från en tjänst som rekryterare på Bravuras huvudkontor i Stockholm. För 9 år sedan drev Otto UF-företaget Golf Tech UF på John Bauergymnaiset i Linköping.

”- UF-företagandet var riktigt utvecklande, att få driva ett företag som en del av plugget passade mig!” säger Otto.

På John Bauergymnasiet i Linköping läste han det som då kallades Entreprenörskapsprogrammet. Affärer var något som intresserade honom och programmet passade honom bra. Golf Tech UFs affärsidé var att underlätta för golfare. De utvecklade en produkt som hjälper golfaren med att sätta i peggen.

”- Att jobba med produktutveckling var utmanande men spännande. Utmanande på det viset att det krävdes en stor näve tålamod då det var en lång tidsprocess att ta fram en ny produkt. ” säger Otto.

Själva tävlingsmomenten under UF-företagandet upplevde Otto som roliga och de var ett av de företag som gick vidare som Årets innovation, vilket gav dem en plats på SM i Stockholm. När UF-företagandet var över bestämde sig Otto och en av UF-kollegorna att omvandlade UF-företaget till ett handelsbolag som de drev vidare några månader.

Efter studenten jobbade Otto på några olika arbetsplatser, bland annat var han anställd på ett bemanningsföretag och fick jobb på olika uppdrag. ”Eftersom jag var på många olika arbetsplatser fick jag en insyn i olika branscher, se olika arbetskulturen, ledarskap & medarbetarskap” säger Otto.

Den tiden beskriver Otto som riktigt lärorik ” -Det var bra för att hitta sin grej, men framförallt bra för mig att ha med mig in i mina roller på Bravura där vi träffar många olika branscher. ”

Sedan bar det av mot Jönköping för personalvetarstudier vid Högskolan i Jönköping. Varför det blev just personalvetare motiverar Otto med nyfikenhet. ”-Jag tror att min nyfikenhet var det som gjorde det intressant. Att kastas mellan psykologi, ekonomi, juridik och sociologi.  Jag fick möjligheten att ”nörda” ner mig i mycket och jag lärde mig alltid nya saker” säger Otto.

Under universitetsstudierna var Otto engagerad i föreningslivet och var ordförande för ett utskott. Vi diskuterar länge hur hans ledaregenskaper utvecklades under åren som ordförande och vad det faktiskt innebär att vara ideellt engagerad vid sidan av universitetsstudierna ” Många ser studentutskotten som en ploj grej, men det engagemang, tid och struktur som ligger bakom är enormt. Att leda universitetsstudenter som dessutom jobbar ideellt, är en stor utmaning”.

 

Vi diskuterar framtidens form av rekrytering och bemanning och Otto berättar om hur ansökningsprocessen kan komma att förändras. ”-  Sett till den rådande marknaden ser vi att vi som arbetsgivare i större utsträckning behöver möta arbetsmarknaden och inte förvänta oss det motsatta. Det ställer krav på att att vara lyhörd inför de förväntningar som kandidater och arbetsmarknaden har ”, berättar Otto.

Förväntningarna och kraven på ett jobb har och kommer även de förändras tror Otto ”- Millenials är ute efter ett något meningsfullt och utvecklande arbete i en god företagskultur”.

Vidare berättar Otto om framtidens anställningsformer. Det som idag ses som ”hopplärkor”, arbetstagare som ofta byter jobb, tror Otto kommer vara mer accepterat. ” - Jag tror även själva anställningsformerna på sikt kommer se annorlunda ut, och det de flesta strävar efter idag, en heltidsanställning, inte i samma utsträckning kommer finnas kvar i alla branscher. Istället tror jag många, både arbetstagare och arbetsgivare, kommer eftersträva projektanställningar eller frilanslösningar. Och att arbetsgivarna i sin tur kommer outsourca i mycket större utsträckning”.

Det märks att Otto är riktigt passionerad över sitt arbete och när jag frågar vad det är som faktiskt driver honom svarar han med ”Att få se någon annan lyckas, att få se någon annan utvecklas. Något som går hand i hand med att få se ett färdigt resultat med en nöjd kund.”

Om det är något mer han vill skicka med UF-företagarna, även om det låter väldigt klyschigt, så är det att ta vara på tiden. Det blir vad du utnyttjar tiden till, och aktivitet är alltid bättre än passivitet.

 

Intervju genomförd Augusti 2017

Av Ung Företagsamhet i Östergötland

 

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt