• torsdag 23 mars 2017

Företagsamhetsbloggen

Vinnarträff med unga företagare

Linköping Vinnarträff med Team Östergötland!

De UF-företag som vann någon tävlingskategori på den regionala UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt - mässa med unga företagare, tisdagen den 8 mars ingår i den SM-trupp som kommer att representera Östergötland i maj.

Vassa, grymma och otroligt taggade UF-företag från olika skolor och som tillsamamns representerar tre kommuner i länet kommer att medverka på SM i Ung Företagsamhet på Stockholsmässan den 16-17 maj.

Teambuildning, inspiration, mingel och mat stod på agendan för dagens vinnarträff. Nu återstår för UF-företagarna att skicka in sina tävlingsbidrag i respektive tävling och ladda upp inför nästa vinnarträff i april innan vi åker till SM som ett sammansvetsat och grymt Team Östergötland!

Framtidens unga entreprenörer som ska representera Östergötland på SM i Entreprenörskap på riktigt - mässa med unga företagare 2016.

 

 

 

Hur får vi ungdomar att våga drömma?

Linköping

I mitt arbete som skolinformatör är jag ofta ute och möter gymnasielever. Jag får höra om drömmar, idéer som tänds och förverkligas. 

Nu på vårterminen är jag ute och håller inspirationsföreläsningar för de elever som ska driva UF-företag nästa läsår. Jag brukar göra en kreativitetsövning, där eleverna får komma på riktigt häftiga affärsidéer. Många gånger får jag kommentarer som ”det här går aaaldrig att genomföra i verkligheten”. ”Strunta i det!” brukar jag då svara. För hur skulle Spotify´s grundare, Daniel Ek tänkt om "allt skulle gå att genomföra i verkligheten”? 

Under gymnasiet fick jag chansen att driva ett UF-företag. Företagandet i sig kanske inte blev så lyckat men det fick mig att börja våga drömma. Jag hade en fantastisk UF-lärare som trodde på mig och mina drömmar, som boostade mig med självförtroende i allt jag tog mig an. Min UF-lärare fick mig att tro att allting är möjligt. Tack vare mitt UF-år lärde jag mig att våga drömma och tro på mig själv. Jag söker jobb som jag vet att jag inte är kvalificerad till, jag vågar och jag jagar mina drömmar aktivt.

Ung Företagsamhet har Sveriges viktigaste uppdrag, att få fler företagsamma unga människor. Jag vet att Ung Företagsamhet har fått fler ungdomar än bara mig att börja våga drömma. Under UF-året få de uppleva saker som inte händer i den vanliga skolvärlden. De får chansen att göra något som är på riktigt.

Nu när UF-året börjar nå sitt slut är det häftigt att se elever som med stort självförtroende kan säga ” Titta, det gick faktiskt!"

 

// Malin Eriksson, Skolinformatör

Övning ger färdighet

UF-företagande är en processutbildning där eleverna under ett läsår får träna på en mängd olika kompetenser som de kan använda i sitt fortsatta liv. Eleverna får öva och pröva sig fram, reflektera och ges möjlighet att förändra under resans gång. Jag fick tyvärr inte möjligheten att driva UF-företag när jag gick på gymnasiet men om det gick att sätta sig i tidsmaskinen och vända tillbaka skulle jag alla gånger se till att även jag fick denna möjlighet under gymnasiet.

 En nyckelperson under läsåret och i kursen är givetvis UF-läraren. Våra UF-lärare är fantastiska på många sätt! Det är lärare som i sin undervisning i UF-företagande ger sina elever både kunskaper och praktiska färdigheter. Det är lärare som skapar en undervisning där eleverna får träna på ett entreprenöriellt förhållningssätt. Teori och praktik, övning och ja, det är på riktigt.

Vi utbildar nya lärare varje år och på onsdag är det dags igen. Ett 20-tal lärare som representerar olika program kommer hit för att under en heldag få utbildning i och om processutbildningen UF-företagande. Jag ser verkligen fram emot utbildningsdagen! En dag där vi ger lärarna verktygen för att kunna börja arbeta med UF-företagande på sitt program och med sina elever. Att vara UF-lärare handlar även om att utveckla entreprenöriella kompetenser och kunskaper om företagande hos sig själv som lärare. Det är riktigt roligt att få följa UF-läraren från utbildningsdagen till att bli aktiv UF-lärare - övning ger färdighet!

 

// Jonna Castell, projektledare gymnasiet

 

 

 

 

Entreprenörskap på riktigt!

Östergötland #epr2017

I tisdags den 7 mars genomfördes Ung Företagsamhet i Östergötlands regionala UF-mässa, Entreprenörskap på riktigt. För första gången i Ung Företagsamhets historia har Motala varit platsen för den regionala UF-mässan. Jag hoppas du var där!?

188 utställande UF-företag. Närmare 4 000 besökare. 60 jurydeltagare på plats. Två fullsatta inspirationsföreläsningar vilket innebär 1 400 inspirerade gymnasieungdomar. En uppskattad Lärar-VIP. Fjorton glada vinnare. 700 utställande UF-elever. 35 politiker och tjänstemän från den regionala utvecklingsnämnden. Ett välbesökt seminarium. Press och media. 20 UF-medarbetare och 8 funktionärer. Listan kan göras lång. Mycket arbete ligger bakom fyra timmars intensiv mässa både för organisationen Ung Företagsamhet och alla andra involverade men också för varje enskilt UF-företag.

Alla som har besökt en UF-mässa har fått den där boosten av energi som nästan kan räcka ett helt år. Energin av att få se flera hundra unga företagare som ger järnet och med självförtroende och självkänsla presenterar och säljer sina produkter. Har du någon gång själv stått i en mässmonter? Något som verkar så lätt i teorin är en riktig utmaning i praktiken. Ta klivet ut från montern, ta kontakt med kunden, skulle du våga göra det? Det är vad entreprenörskap på riktigt handlar om. Jag lever efter devisen ger du mycket så får du mycket något som går att översättas direkt till din insats på mässgolvet. De UF-företag och UF-företagare som vågade satsa lite mer som vågade utmana sig själv fick också en direkt payback i form av fler sålda produkter och kanske en nominering eller vinst i en eller flera tävlingar. Det är på riktigt och då finns alltid sambandet orsak-verkan. Gör du något på låtsas, fiktivt, så kan du aldrig få samma effekt eller samma feedback på din insats och det är därför som den regionala UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt, är så viktig! Övning ger färdighet och tisdagens mässa var ett stort träningsläger för framtidens entreprenörer och intraprenörer.

//

Malin Ljung

Regionchef, Ung Företagsamhet i Östergötland

 

Ps. Missade du årets mässa? Då får du chansen igen nästa år. Boka in den 8 mars 2018 då är det regional UF-mässa Entreprenörskap på riktigt på Linköpings Sportcenter.

Up and running!

Östergötland Nu är Företagsamhetsbloggen tillbaka och det med ett rejält omtag. Denna gång gör vi det tillsammans! Det betyder att du som läsare av Företagsamhetsbloggen kommer att kunna följa alla oss medarbetare på Ung Företagsamhet i Östergötland. Just nu är vi fem medarbetare och vi kommer tillsammans med er sprida företagande och företagsamhet i Östergötland.

Just idag är det exakt en vecka kvar till årets regionala UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt. I år är vi på plats i Motala och i Team Sportia Hallen tisdagen den 7 mars mellan klockan 12.00 -16.00. Vi ses där!

//

Malin Ljung, Jonna Castell, Robert Wallin, Rickard Yngve och Malin Eriksson

Ung Företagsamhet i Östergötland

 

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt