• fredag 22 september 2017
Kan du allt? Eller har du ingen aning? Företagsamhetsbloggen Företagsamhetsbloggen

Företagsamhetsbloggen

Vinnarträff med unga företagare

Linköping Vinnarträff med Team Östergötland!

De UF-företag som vann någon tävlingskategori på den regionala UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt - mässa med unga företagare, tisdagen den 8 mars ingår i den SM-trupp som kommer att representera Östergötland i maj.

Vassa, grymma och otroligt taggade UF-företag från olika skolor och som tillsamamns representerar tre kommuner i länet kommer att medverka på SM i Ung Företagsamhet på Stockholsmässan den 16-17 maj.

Teambuildning, inspiration, mingel och mat stod på agendan för dagens vinnarträff. Nu återstår för UF-företagarna att skicka in sina tävlingsbidrag i respektive tävling och ladda upp inför nästa vinnarträff i april innan vi åker till SM som ett sammansvetsat och grymt Team Östergötland!

Framtidens unga entreprenörer som ska representera Östergötland på SM i Entreprenörskap på riktigt - mässa med unga företagare 2016.

 

 

 

Kan du allt? Eller har du ingen aning?

Östergötland

Bild: Informationsföreläsning för UF-företagare och UF-lärare från Folkungaskolan i Linköping 2017-09-04

Det spelar faktiskt ingen som helst roll. Vi är idag 3 veckor in i det officiella UF-året sedan registreringen startade och det märks att det är något speciellt på gång även i år. Ni som läser kontinuerligt här har kunnat följa exempelvis Locker room talk UF och deras resa. En fantastisk prestation som förtjänar allt beröm. Till detta har jag även förmånen att träffa nästan 400 andra UF-företag från länet och deras engagerade UF-lärare. För visst är det härligt nu när man får samtalen i stil med:

”Rickard vad måste vi tänka på om vi säljer tjänster? Vi har ingen aning.”

”Vi har tänkt att köpa in från utlandet … Vad behöver vi då tänka på?”

”Är det ok om vi gör så här, för vi har hört att…”

Oftast vet jag svaren, men lika härligt tycker jag det är när vi får ta hjälp av våra kontaktpersoner på olika myndigheter eller tillsammans med någon av våra samarbetspartners för att få svar eller bara bli upplysta om vad som gäller. För oavsett vad du tror dig kunna kommer du alltid att lära dig något nytt. När man får dessa frågor blir jag peppad, för då vet jag att eleverna har släppt det trygga bakom sig och nu gett sig ut på en resa som om de önskar kan ta dem hur långt som helst. De vågar vara kreativa och tror på sig själva och sina idéer.

När man sedan träffar dessa elever igen vid årets regionala UF-mässa i mars månad och de säger att de haft exempelvis över 30 säljtillfällen, haft internationella kontakter eller att de vill fortsätta driva företag efter UF-året. Då förstår man hur otroligt många olika förmågor och kompetenser de får chans att utveckla under sitt UF-år och vilken resa de får vara med om.

Så även i år kommer ytterligare flera tusen ungdomar att starta en resa som kan leda dem på vart som helst och hur långt som helst. Kanske hade de ingen aning? Kanske kunde de allt? Nu kan de i alla fall lite mer, oavsett vad.

 

// Rickard Yngve, Projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet i Östergötland

Vikten av goda rådÄr en god relation med rådgivaren en av framgångsnycklarna för ett lyckat UF-företagande?

Rådgivaren är en person utanför skolvärlden som fungerar likt en mentor för UF-företagen. Ofta söker UF-företagen en rådgivare som har kompetens inom de områden de känner sig osäkra på i företagandet.

Det är obligatorisk att ha en rådgivare men när jag träffar UF-elever råder jag dem till att gärna ha flera olika rådgivare med olika erfarenheter och kompetenser.

De svenska mästarna i UF-företagande 2017, Locker room talk UF hade 4 rådgivare under deras UF-år. En av de fyra var f.d. Idrottsministern Gabriel Wikström.

Jag ringde Shanga Aziz, en av Locker room talks grundare för att fråga hur de tänkte med rådgivare?

”Vi ville ha någon med mycket kompetens inom det området vi jobbar med. Gabriel Wikström och hans stab var en perfekt rådgivare i kombination med våra övriga 3 rådgivare. Vi hörde av oss till honom i början av UF-året och han ville mer än gärna ställa upp. Förutom våra rådgivare har vi även tagit emot mycket råd och hjälp från mång andra under resans gång.”

Det är fantastiskt att höra vilket bemötande UF-företagarna får från näringslivet när de hör av sig och söker rådgivare. Det finns så många som mer än gärna ställer upp med tid och kompetens för att hjälpa våra UF-företagare med goda råd och att bolla ideér.

// Malin Eriksson

Skolinformatör, Ung Företagsamhet Östergötland

BILD: Shanga Aziz, Locker Room Talk UF 

Nu har resan börjat

Första månaden på nya jobbet har svishat förbi i ett rasande tempo. Jag minns den där dagen för fyra veckor sedan när jag full av förväntan men också lite nervös hoppade på min röda cykel till Svenskt Näringslivs Hus för att träffa mina nya kollegor och ta mina första stapplande steg på Ung Företagsamhet.

För årets UF-elever har det gått en vecka sedan registreringen öppnade, vilket ändå kan ses som lite av ett startskott på det nya UF-året. Med största sannolikhet är även eleverna fulla av förväntan, men säkert också lite nervösa, efter att ha tagit sina första stapplande steg mot att bli UF-företagare. Jag tycker mig stå inför en resa som på många sätt liknar UF-elevernas. Ett år fyllt av nya utmaningar, många frågor, nya mål, drömmar, förväntningar, framgångar, deadlines, men även den där uppförsbacken som står och lurar någonstans på vägen.

Det kan lätt bli lite nervkittlande att ta sig an en ny utmaning i livet. Därför känns det lyxigt att jag kommer få dela mitt första år på Ung Företagsamhet med alla nya UF-elever. Att få befinna sig i en miljö som präglas av unga människors engagemang, kämparanda och kreativitet är en fantastisk förmån och en inspirationskälla utan dess like. Min förhoppning är därför att jag i min nya roll kommer kunna ge tillbaka inspiration och motivation till eleverna under det kommande läsåret genom de event vi arrangerar och de kommunikationsinsatser vi gör. Det blir definitivt en av mina viktigaste utmaningar under detta läsår.   

 

// Emma Dahlin, projektledare event och kommunikation, Ung Företagsamhet i Östergötland

Idag startar UF-året!

Tjoho! Idag öppnar registreringen och från och med den 1 september kan alla Sveriges UF-företag registrera sig på Ung Företagsamhets hemsida.

Jag och mina kollegor följer med spänning hur registret, dag för dag och vecka för vecka, fylls på med nya, unga entreprenörer som ska starta sin alldeles egen UF-resa här i Östergötland. Unga människor som får testa en idé, utveckla entreprenöriella förmågor, ta risker, utmana sig själva, få kunskap om hur det är att driva ett eget företag - företagsamhet på riktigt!

Se här: https://www.youtube.com/watch?v=TNBGSetiegY 

Jag ser fram emot ett nytt UF-läsår – nu kör vi!

// Jonna Castell, projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet i Östergötland

En tid att fånga sina drömmar

Östergötland Efter bad, sol och avkopplande dagar har skolor och verksamheten på Ung Företagsamhet gjort en rivstart de senaste veckorna. Det är mycket aktiviteter för både UF-lärare och UF-företagare på agendan nu inför startskottet den 1:a september (registeröppning). Vi är ute i skolorna och träffar elever med både inspiration- och informationsföreläsningar. Detta till trots så slås man alltid av hur inspirerad man själv blir. Att möta morgondagens entreprenörer redan nu och få ta del av deras bubblande kreativitet och utvecklande idéer. För just nu är detta läsårs UF-företagare i sin förberedelsefas som innehåller teambuilding, affärsidéer, näringslivskontakter m.m. Att just gå från idé till handling är nästa steg för UF-företagarna, då registreringen snart öppnar och deras UF-företag kör igång på allvar. Så gör er redo att mötas av motiverande och inspirerande UF-företagare som snart levererar spännande tjänster och varor runt om i länet.

Motiverande tycker jag och som om inte det vore nog, så har jag nu i veckan varit på fortbildningsdagar med mina kollegor från hela landet. Nyheter, information, goda exempel och spännande utvecklingar på gång inom Ung Företagsamhet presenterades och tänk så mycket driv och engagemang det finns. Så medan bilen rullar in i ett regnigt Östergötland vet jag att flera tusen ungdomar nu är i full gång att planera för att kunna fånga sina drömmar och kanske förverkliga dem redan nu i sitt UF-företag.

Rickard Yngve, Projektledare gymnasiet, Ung Företagsamhet Östergötland.

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.

  • Senaste nytt
  • Senaste nytt